Eğitim Sen'den sözleşmeli öğretmenlerin mazeret izni düzenlemesine tepki

Haber Giriş : 17 Mayıs 2008 14:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

? Milli Eğitim Bakanlığı'nın, Personel İzin Yönergesi Taslağı ile sözleşmeli personelin doğum, ölüm, evlilik ve süt izni gibi durumlar dışında mazeret izni kullanmasını yasaklamasına Eğitim Sen'den tepki geldi. Yapılacak düzenlemenin adaletsiz bir yaklaşım olduğu ve Bakanlığın öğretmenler arasında ayrımcılık yaptığı ifade edildi.

Eğitim Sen'den yapılan açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı ?MEB Personeli İzin Yönergesi Taslağı? ile sözleşmeli personelin doğum, ölüm, evlilik ve süt izni gibi durumlar dışında mazeret izni kullanmasının yasaklandığı kaydedildi. Açıklamada, ?Örneğin 8 haftalık doğum öncesi izine ayrılan bir öğretmen, bu iznini kullanmakta iken doğum yapması halinde kullanmadığı süreler doğum sonrası mazeret iznine eklenmeyecek ya da doğumun gecikmesi halinde geciken süre doğum sonrası mazeret izninden düşülmeyecektir? denildi.

Hazırlanan taslak ile kadrolu öğretmenlerin, yıllık izin kullanılıp kullanılmadığına bakılmaksızın mazeretleri nedeniyle bir yıl içinde toplam veya parça parça olarak 10 gün izin almalarının öngörüldüğü belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

?Sözleşmeli personelin ise ölüm, doğum, evlilik, süt izni gibi haller dışında mazeret izni kullanamayacağını öngörerek resmen ayrımcılık yapmaktadır. Sözleşmeli personele, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi halinde 3 gün, annesinin, babasının, eşinin, çocuğunun veya kardeşinin ölümü halinde 3 gün, eşinin doğumunda ise 2 gün gibi kadrolu öğretmenlere verilen sürelerden daha az mazeret izni verilecek olması ayrıca düşündürücüdür. Yapılacak düzenleme ile bürokrasinin azaltılacağı, uygulamanın öğretmenlerin lehine olacağı ve uygulamada meydana gelen karışıklıklara açıklık getirileceği iddia edilirken, sözleşmeli öğretmenlerin belli durumlar dışında mazeret izni kullanmasının engellenmek istenmesinin adaletli bir yaklaşım olduğunu söylemek mümkün değildir. Bakanlığın öğretmenler arasında resmen ayrımcılık yaptığının ispatı olan bu tür düzenlemelerin yaratacağı olumsuz sonuçların önüne geçmenin tek yolu, eğitimde sözleşmeli ya da ücretli istihdama son verilmesi, tüm öğretmenlerin kadrolu olarak istihdam edilmesidir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber