Tüp üçüzlere doğum işkencesi

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 18 Mayıs 2008 14:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tahsin ÜLKER/ADANA, (DHA)

BİNGÖL'de tüp bebek yöntemiyle hamile kalan 22 yaşındaki Esra Vural, doğum zamanı gelince 24 saat boyunca otomobille dolaştırıldığı 5 hastaneden kuvöz sıkıntısı yüzünden geri çevrildi. 3 ilde 600 kilometre dolaştıktan sonra 2' kez götürüldüğü Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi'de doğum yapan genç anne, 1'i kız üçüz bebek dünyaya getirdi. Bebekler, hastanede yeterli sayıda boş kuvöz olmadığı için başka bir merkeze götürüldü, anne ise doğum yaptığı hastanede kaldı.

32 yaşındaki Hakan Vural ile Esra Vural, 5 yıl önce evlendi. Bu süre içinde çiftin çocukları olmayınca, Esra Vural Malatya'daki bir hastanede tüp bebek yöntemiyle hamile kaldı. İddiaya göre, sağlık kontrollerini Elazığ Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde sürdüren Esra Vural, üçüz olduğunu öğrendiği hamileliğinin 35'inci haftasına gelince, doktoru Dr. Bilgin Gürateş, 16 Mayıs tarihine erken doğum için gün verdi. Doğum için Bingöl'den Elazığ Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne giden Bağ-Kur güvenceli çift, görevlilerin kuvöz sıkıntısı ve sırada doğum için bekleyenler olduğunu söylemesi üzerine, beklenmedik bir sürprizle karşılaştı. Elazığ'a en yakın iller olan Malatya ve Diyarbakır'daki hastaneleri arayan Vural çifti, bu illerdeki hastanelerde de kuvöz sıkıntısı yaşandığının belirtilmesi üzerine, aynı gün saat 21.00'de daha çok hastane bulunan en yakın merkez olan Adana'ya gitmek için yola çıktı.

UMUDA YOLCULUK GİBİ

Kurulacağı açıklanan, sağlık kurumları arasında otomasyon sistemi henüz devreye girmediği için, hiçbir garanti sağlayamadan tıpkı ?umuda yolculuk' yaparcasına yola çıkıp cumartesi sabaha karşı Adana'ya varan Vural çifti, önce Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Balcalı Hastanesi'ne gitti. Burada tahlil ve kontrolleri yapılan üçüzlere hamile Esra Vural'a, kuvöz gerekeceği ve 3 tane boş kuvöz olmadığı için doğum yaptırılmadı. Hastane yetkilileri, doğum olursa ventilatörlü kuvöz eksikliği yüzünden çocukların ölme riski olabileceğini belirterek, Vural çiftine başka hastaneye gitme önerisinde bulundu. Ancak Adana ve yakın iller arasında otomasyon sistemi kurulmuş olmasına rağmen, Bingöl'den gelen hamile kadının hangi hastaneye gidebileceği önerilmeyip, sadece ?yapacakları birşey olmadığı' belirtildi. Çift, bu kez yine kendi otomobilleriyle Sağlık Bakanlığı'na bağlı Çukurova Kadın, Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'ne gitti. Burada da karşılarına kuvöz sıkıntısı engeli çıktı. Hastane yetkilileri yeterli sayıda ventilatörlü boş kuvöz olmadığını söyleyince, çift akrabalarının evine döndü. Telefonla Özel Başkent Üniversitesi Yüreğir Hastanesi ile Mersin ve Tarsus'taki hastaneleri arayan aile, buralardan da olumlu bir sonuç alamadı. Üçüzler dünyaya gözlerini açmak üzere beklerken, Esra Vural, bu kez Özel Çukurova İlgi Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Merkezi'ne götürüldü. Hastane yetkilileri, boş kuvöz bulunduğunu ancak sezaryen doğumunu yapacak doktor ve diğer uzmanların olmadığını söyledi. Merkez yetkilileri, başka yerde doğum yaptırıp, bebekleri buraya transfer edebileceklerini söyleyince, Esra Vural bu kez de tavsiye üzerine Özel Ortadoğu Hastanesi'ne götürüldü. Bu hastane yetkilileri de, bir ventilatörlü boş kuvöz olduğunu, diğer çocukların riske girebileceğini belirterek, doğum yaptırmayı uygun görmedi. Üçüzlerine doğum yaptıracak bir sağlık merkezi bulmak için hastane kapılarında dolaşıp duran Esra Vural, son bir umutla yeniden ÇÜ Balcalı Hastanesi'ne götürüldü.

BEBEKLER BAŞKA HASTANEYE

Dün saat 21.00'de hastaneye alınan Esra Vural'a, 2.5 saat kadar bekledikten sonra, bebekleri başka bir hastaneye sevk etmek kaydıyla doğum yaptırılabileceği söylendi. Özel Çukurova İlgi Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Merkezi'yle yapılan görüşmenin ardından, ameliyata alınarak sezaryenle 1'i kız 2'si erkek üçüz bebek dünyaya getirdi. Bebekler doğumun ardından hemen Yeni Doğan Yoğun Bakım Servisi'ne alındı. Bin 700, bin 800 gram ile 2 kilo doğan bebekler, bir süre gözlem altında tutulduktan sonra, aynı kuvöz içine konulup, ambulansla Özel Çukurova İlgi Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Merkezi'ne sevk edildi. Solunum problemi olan 2 bebek ventilatörlü, diğeri normal kuvöze yerleştirildi. Solunum problemi olan bin 700 gramlık kız bebeğin dışında diğer 2 erkek bebek ile Balcalı Hastanesi'nde tedavisi süren anne Vural'ın sağlık durumlarının iyi olduğu bildirildi. Bebeklere Halil, Ali ve Esma adı verildi.

Hastane hastane dolaşırken gözyaşlarına boğulan baba Hakan Vural, sevinci ve burukluğu bir arada yaşadı. Bir an için eşinin ve çocuklarının öleceğinden korktuğunu anlatan Hakan Vural, evlat hasretinin çileli bir şekilde son bulduğunu, şimdi de işsiz olduğu için yeni bir sıkıntı ile karşı karşıya kaldığını söyledi.

KUVÖZ SIKINTISI DİZ BOYU

Özel Çukurova İlgi Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Merkezi doktorlarından Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yağmur Yılmaz, erken doğum yapan bebeklerin, mutlaka ventilatörlü bir kuvözde barındırılması gerektiğini, ancak Adana'da yeni doğan ünitesi ve kuvöz sıkıntısının diz boyu olduğunu belirtti.

SEVK ALARMINDA SIKINTI

Doğu ve Güneydoğu'nun da sağlık merkezi haline gelen Adana'ya çevre illerden sevk edilen acil hastaların hastane hastane dolaşmasını ortadan kaldırabilmek için, geçen yıl ?112 Acil Haber Ağı' kuruldu. Bu sistem sayesinde acil sevkli hastaların gönderildiği kentin 112 Acil Servisi'ne bilgi verilerek, hasta gelinceye kadar uygun hastane ve boş yatak sağlanması hedef alındı. Ancak bu sistem zaman zaman hayata geçirilmiyor. 2005 yılının mayıs ayında Şanlıurfa'da yanan Zeynep Akan gönderildiği Adana'da 10 saatte 8 hastane, 2006 yılında da Adana'da 7 aylık hamile Çiğdem Yalçın ?kuvöz olmadığı' gerekçesiyle 4 saatte 12 hastane dolaştırılmıştı.

BABA 3 GÜN ÖNCE İŞSİZ KALDI

Baba Hakan Vural, sevinci ve 3 gün önce işsiz kaldığı için burukluğu bir arada yaşadı. Hiçbir babanın, böyle bir sıkıntıyı yaşamamasını dileyen Vural, şunları söyledi:

?Çocuğumuz olmuyordu, biz de tüp bebek yöntemiyle denedik. Bebekler üçüz olunca, tedavi ettiği doktor erken doğum yapılmasını istedi. Doğacak bebek sayısı 3 olunca, hiç bir hastane kabul etmedi. Balcalı Hastanesi'ndeyken, yakınımız aracılığıyla MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı'yı aradık. O araya girince, geç de olsa doğum yaptırdılar. Tam 1 gün boyunca kilometrelerce yol giderek il il, hastane hastane dolaşıp, ancak doğum gerçekleşebildi. Kuvöz yokluğu bebeklerimin ve eşimin ölümüne neden olabilirdi. Doktoru buluyoruz, kuvöz yok, kuvözü buluyoruz doktor yok. İkisi bir araya gelmedi. ?Adana büyükşehir, problem çıkmaz' diye düşündük. Böyle olacağını bilsek, gelmezdik.?

3 gün önce çalıştığı doktor yazıhanesinin kapanması üzerine işsiz kaldığını belirten Vural, şimdi de çocuklarının masraflarını karşılamak için kara kara düşündüğünü söyledi.

Esra Vural'ın annesi Sevgi Bal da, kızının 5 yıldır çocuk özlemiyle yandığını belirterek, ?Kızım bir çocuğunun olmasını çok istiyordu. 5 yılda olmayınca, tüp bebek yaptırdılar. Allah onlara 3 tane verdi. Ama bu sevk ve kuvöz rezaletiyle çocuklarım pişman oldu. Başbakan mitinglere çıkıp, hava atıyor. Gelsin halimizi görsünler. Doğu'dan Adana'ya geldik, yine sorun yine sorun? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber