Çevre kirliliği çocukları kötü vuruyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Mayıs 2008 20:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Çevre kirliliği nedeniyle son 20 yılda çocuklarda, otizm yüzde 210, astım yüzde 118, kanser yüzde 19, öğrenme güçlüğü yüzde 10, davranış bozukluğu ve dikkat eksikliği yüzde 6 oranında arttı.

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp, sağlıklı bir çevrede yaşamanın her çocuğun en doğal hakkı olduğunu söyledi.

Günümüzün çocuklarının kendilerinden önceki nesillere göre çok farklı bir fiziksel ortamda büyüdüklerini ifade eden Prof. Dr. Gökalp, 20 ve 21'inci yüzyılda gelişen teknoloji ve üretim patlamasının çevrenin çok değişmesine, hava, su, toprak ve besinlerin kirlenmesine yolaçtığını belirtti.

Çevre kirliliğinin coğrafi sınırı olmadığını, dünyaya yayılması nedeniyle tüm dünya çocuklarını etkilediğini vurgulayan Gökalp, "Hava kirliliği, su kirliliği, toprak kirliliği, atıklar, kimyasal kirlilik, radyasyon, kazalar, gürültü kirliliği, ozon tabakasının incelmesi çocuks ağlığını tehdit eden çevresel faktörlerdir" dedi.

Gökalp, son 50 yılda yüzbinlerce kimsayal madde geliştirilerek, yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandığını, bu maddelerin çoğunun çocuklardaki zararlı akut etkileri bilindiğini bildirdi.

"Çocuklar daha hassas"

Çocukların, çevre kirliliğine erişkinlerden daha hassas olduğunu ifade eden Gökalp, "Çocuğun hızla büyüyen ve çoğalan hücrelerinde çevresel zararlılar daha kolay hasar oluşturur. Toksin maddenin emilimi, metabolizması, atılımı, dozu, çocukta, erişkinde tanımlanandan tamamen farklıdır. Pek çok çevresel zararlı vücut hormonlarını taklit ederek çocuğun üreme ve diğer hormonlarını bozmaktadır" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber