En çok Kocaeli Üniversitesine yatırım ödeneği verildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Mayıs 2008 10:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet üniversitelerine, 2008 yılında yapacakları eğitim yatırımları için toplam 912 milyon 622 bin YTL kaynak ayrıldı.

Kocaeli, Anadolu, Ankara ve Hacettepe üniversiteleri, en fazla yatırım kaynağı alan yükseköğretim kurumları oldu.

Üniversitelerin altyapı durumu, öğrenci sayısı, öğrenci-bina kullanım oranı gibi kriterler esas alınarak, üniversitelerin teklifi üzerine belirlenen yatırım ödeneği, "bina", "makine-teçhizat" ve "onarım" harcamaları olmak üzere 3 ana kalemde yoğunlaşıyor.

Yayım alımı, bilgi teknolojileri yatırımı da ödenek ayrılan kalemler arasında yer alıyor, ancak DPT ödeneğindeki ana hedefi, üniversitelerin fiziki yatırımları oluşturuyor.

Ödenek tahsisinde, köklü üniversitelerin daha çok onarım, yeni üniversitelerin bina inşaat giderleri ön plana çıkıyor.

DPT'nin üniversitelere, hastaneleri hariç, eğitim yatırımı için tahsis ettiği toplam 912 milyon 622 bin YTL yatırım ödeneğinden en fazla pay alan yükseköğretim kurumları, Kocaeli ve Anadolu üniversiteleri.

Kocaeli Üniversitesine 2008 yılı eğitim yatırımları için 25,2 milyon YTL, Anadolu Üniversitesine de 25,1 milyon YTL kaynak ayrıldı.

Onları sırasıyla 24,8 milyon YTL ile Ankara, 24,1 milyon YTL ile Hacettepe, 23,5 milyon YTL ile Gazi üniversiteleri izledi.

Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinden ODTÜ, yatırım ödeneğinden 17,6 milyon YTL, Boğaziçi 15,8 milyon YTL, İTÜ 17,3 milyon YTL, İstanbul Üniversitesi 14,3 milyon YTL, Marmara Üniversitesi 15,7 milyon YTL, Mimar Sinan 13,6 milyon YTL, Yıldız Teknik Üniversitesi 18,9 milyon YTL pay aldı.

17 üniversiteye sınırlı kaynak

Yeni kurulan 17 üniversite hariç, en az ödenek tahsis edilen üniversiteler ise 3,9 milyon YTL ile Artvin Çoruh, 4,6 milyon YTL ile Celal Bayar, 5,3 milyon YTL ile Karadeniz Teknik, 5,9 milyon YTL ile Yüzüncü Yıl üniversiteleri oldu.

Söz konusu 17 üniversiteye ise toplam 20 milyon 532 bin YTL kaynak ayrıldı.

Geçen yıl kurulan bu üniversitelerin henüz yer tahsis işlemlerinin tamamlanmadığını belirten DPT Yetkilileri, şunları söylediler:

"Üniversitenin kampus yeri belli değil, rektörleri belli değil. Bu üniversitelerin uzun vadeli gelişim planı ve stratejisi hazır olmadığı için fazla harcama yapmasını beklemedik. Sadece rutin onarım, mevcut tahsisli binaların makine-teçhizat alımları gibi rutini sürdürmek anlamında bir kaynak tahsisi yaptık. İlk kurulan 15 üniversitede de böyle olmuştu; 17 trilyon ile başlamıştık, aynı şekilde bunlara da gelecek yıl yüksek kaynak tahsisi yapılacak."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber