Sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kalkıyor

Haber Giriş : 23 Mayıs 2008 15:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

-TBMM Sağlık ve Çalışma Komisyonu'nda AKP'li milletvekilleri tarafından sunulan, Sendikalar Kanunu ile Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu'nda değişiklik öngören 67 maddelik yasa teklifinin görüşmeleri başladı.

-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ?AB'ye ve Uluslararası Çalışma Örgütü normlarına uyum sağlamak amacıyla Sendikalar Kanunu ile Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunları'nda yapılacak değişikliklerle, grev yasakları daraltılırken, sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin bir kısmı da kaldırılacak? dedi.

- TBMM Sağlık ve Çalışma Komisyonu'nda, AKP'li milletvekilleri tarafından hazırlanan, Sendikalar Kanunu ile Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu'nda değişiklik öngören 67 maddelik yasa teklifinin görüşmeleri başladı.

TBMM Sağlık ve Çalışma Komisyonu Cevdet Erdöl Başkanlığı'nda, Sendikalar Kanunu ile Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu'nda değişiklik öngören yasa teklifini görüşmek üzere toplandı.

AKP Çorum Milletvekili Agah Kafkas ve 6 milletvekilinin imzasını taşıyan yasa teklifi üzerinde Hükümet adına görüş bildiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, ?Sosyal Güvenlik Reformu ve İstihdam paketinin ardından çalışanlarımızı çok yakından ilgilendiren ve 25 yıldır tartışıla gelen yasa tekliflerini görüşüyor olmaktan mutlu olduğumuzu ifade etmek isterim? diyerek sözlerine başladı.

Çelik, Türkiye'de sendikal hakların, ilk defa 1961 anayasası ile güvence altına alındığını anımsattı. Şimdi yapılmak istenen düzenlemelerin, sendikal örgütlenmeler alanında 21. yüzyıl Türkiye'sine yaraşır çalışma hayatının önceliklerinin toplumsal beklentilere cevap verebilen İLO ve AB standartları ve yeni bir mevzuata duyulan ihtiyaç doğrultusunda hazırlandığına işaret eden Çelik, bu ihtiyacın her geçen gün daha da önem kazandığını söyledi.

Çelik, ?Değişen ve gelişen Türkiye için bu bir zorunluluktur. Çünkü örgütlenme özgürlüğü ile ülkelerin demokratik gelişmişlikleri arasında paralel bir ilişki bulunmaktadır? diye konuştu.

-TÜRKİYE'DE SENDİKALAŞMA ORANI PEKÇOK AB ÜLKESİNDEN İYİ-

Çelik, 2008 yılının Ocak ayında yayınlanan istatistik verilerine göre; Türkiye'de işçi sayısının 5 milyon 349 bin 228, Sendikalı işçi sayısının 3 milyon 138 bin 120, Sendikalaşma oranının ise yüzde 58 olduğunu söyledi.

Çelik, ?Bu çerçevede AB'ye bakıldığında sendikalaşma oranları şöyle: Almanya yüzde 23, Avusturya yüzde 47, Belçika 60, Danimarka 75, Fransa yüzde 8, İngiltere 26, İspanya 15, İsveç 80, Hollanda 25, Yunanistan 30, İtalya 30, Romanya yüzde 40? dedi.

Türkiye'de sayısal anlamda azımsanmayacak kadar işçi ve işveren sendikası bulunduğunu ifade eden Bakan Çelik, ?İşçi Sendika sayısı 2007 yılı sonu itibari ile 94, İşveren Sendika sayısı 52, İşçi Konfederasyonları 3, İşveren Konfederasyonu 1? diye konuştu.

Bakan Çelik konuşmasını şöyle sürdürdü:

?Hükümet olarak hedefimiz ?demokrasiden insan haklarından, emeğe saygıdan, hukukun üstünlüğünden, örgütlü toplum anlayışından taviz vermeden, ülkemizi kalkındırmak ve çağdaş medeniyetler seviyesine çıkarmak' olduğunu her fırsatta ifade ettiğimiz gerçeklerdir. Kalkınmanın temelinde de çalışma hayatındaki barışın ve huzurun tesisi ve istikrarı yatmaktadır. Bundan dolayı çalışma barışının kurulması ve korunmasında muhalefetin, çalışanların sendika ve işverenlerin büyük sorumlulukları bulunmaktadır. Bu bağlamda çalışma hayatımızın ve ilgili mevzuatın ülkemizdeki ve dünyadaki gelişmişlik düzeyi ile uyum içerisinde olması gerekmektedir.?

-ÖRGÜTLENME ÖZGÜRLÜĞÜ DEMOKRASİNİN DİNAMOSUDUR-

Yapılan değişikliklerle Türkiye'de sendikal örgütlenmelerin önünde bulunan engellerin kaldırıldığını, İLO ve AB normlarına uygunluğun amaçlandığını söyleyen Çelik, ?Bu düzenlemeler ülkemizin sadece bugününü değil, yarınlarını da ilgilendiriyor. Örgütlenme özgürlüğü, demokrasinin dinamosudur. Demokrasisi iyi işleyen bir ülkenin çalışma hayatındaki üretim huzur ve istikrarı kalıcı olur. Bakanlık olarak sosyal tarafların katkısıyla hazırlanan bu teklifin yasalaşması durumunda, cumhuriyetin, demokrasinin çalışma hayatımızın ve örgütlü toplum yapımızın önemli kazanımlar elde edeceğine inanıyoruz? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber