Köşk'ten 'saray eşyası' açıklaması

Haber Giriş : 27 Mayıs 2008 16:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanlığı, Dolmabahçe Sarayı'nda bulunan 35 parça tarihi objenin Çankaya Köşkü'ne istendiğine yönelik haberlere açıklık getirdi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'den yapılan açıklamada, zengin kültür mirasına sahip pek çok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de, kültür varlığına ait objelerin belirli mekanlarda geçici sürelerle sergilendiği hatırlatıldı. Açıklamada, şöyle denildi :

?Nitekim daha önceki Sayın Cumhurbaşkanları zamanında da, Kültür Bakanlığı ve Milli Saraylar Daire Başkanlığına kayıtlı, resim, halı ve benzeri türden eserler, geçici olarak Çankaya Köşkü'nde sergilenmiştir. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliğinde kullanılmak üzere değişik tarihlerde, Milli Saraylardan alınan 7947 adet eser, 1 Şubat 2003 tarihinde Milli Saraylar Daire Başkanlığına teslim edilmiştir. Halen, geçmiş dönemlerde Milli Saraylar Daire Başkanlığından gelen ve Cumhurbaşkanlığı Demirbaş Eşya Envanterine kayıtlı çok sayıda eser bulunmaktadır.

Bu gelenek çerçevesi içinde Milli Saraylar Daire Başkanlığından seçim yapılmak üzere -teşhirde olmayıp, depoda bulunan- 35 eserin fotoğrafları istenmiştir. Sözü edilen eserlerin Çankaya Köşkü'nde sadece sergilenmesini amaçlayan böyle bir girişimle ilgili olarak iki gündür basın yayın organlarında yer alan, objektiflikten uzak, yanlı, mesnetsiz ve kişilik haklarını ihlal eden haberler üzüntüyle karşılanmıştır.

Konunun yakışıksız ifadelerle başka yönlere çekilmesi, daha önce yaygın bir uygulama olmasına rağmen, Cumhurbaşkanlığında sanki ilk kez yapılan bir uygulamaymış gibi gösterilmesi ve kişiselleştirilmesi, kasıtlı ve sorumluluktan uzak bir anlayışın göstergesidir.?


GAZETELERDE BUGÜN YER ALAN HABERLER

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Cumhurbaşkanı Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün Dolmabahçe Sarayı içindeki Depo Müze'de bulunan Osmanlı dönemine ait bazı objeleri TBMM Başkanlığı'ndan istettiğini doğruladı.

Toptan, dün CNN Türk'te bir soru üzerine şunları söyledi: "Düşünce bazında var; ama somut olarak gönderilmesine karar verdiğimiz bir obje yok. Talep olursa, Başkanlık Divanı'na götürürüz. Verilen o karara göre hareket ederiz. Sergilenenlerin verilmesi söz konusu olmaz. Depo Müze'mizde bulunan, teşhir edilmeyen objeler olursa, onların verilmesinde, bunların Çankaya Köşkü'nde özellikle de yabancıların görmesini teminde bir sakınca görmem."

Hayrünnisa Hanım'ın, fotoğraflarını çektirdiği objelerin Depo Müze'de sergilendiği öğrenildi. Dolmabahçe Sarayı içinde Depo Müze olarak adlandırılan ve padişahlarla saray halkının günlük kullanımındaki objelerin sergilendiği bu bölüm, Dolmabahçe Sarayı'ndaki diğer bölümler gibi pazartesi günleri hariç olmak üzere 2 YTL karşılığında vatandaşlarca gezilebiliyor. Bu nedenle Toptan'ın sergilenmekte olan eserlerin verilmeyeceği yönündeki sözleri bu bölümdeki eserleri de kapsıyor. Ancak, Dolmabahçe Sarayı'nın henüz halka açık olmayan bölümlerinde saklanan eserlerin talebi halinde verilebilmesi sözkonusu. Bunun için TBMM Başkanlık Divanı'nın karar alması gerekiyor. Hayrünnisa Hanım'ın, Dolmabahçe Sarayı'nda, beğenerek Çankaya Köşkü'ne istettiği eserler arasında halı, soba, koltuk takımı, tek kişilik yatar-kalkar koltuk, avize, sehpa da bulunuyor. Uzmanlar, bu objelerden soba dışındakilerin Köşk'te günlük kullanım için istenmiş olabileceğini belirttiler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber