Akaryakıtta promosyona kısıtlama geliyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Mayıs 2008 11:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, temelde akaryakıt piyasasına müdahalenin, ekonomi ve tüketicinin lehine olmadığını, ancak fiyat oluşumu konusunda şirketlerin rekabeti bozucu nitelikte 'uyumlu eylem yapıp yapmadığı' konusunda Rekabet Kurumu nezdinde girişimde bulunduklarını açıkladı.

Türkiye akaryakıt piyasası ve fiyatları konusunda açıklamalarda bulunan EPDK Başkanı Hasan Köktaş, 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu çerçevesinde 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren Türkiye'de akaryakıt fiyatlarının ve ithalatının tamamen serbestleştiğini hatırlattı.

Piyasanın serbestleşmesiyle birlikte dağıtım şirketi sayısının hızla artarak 45'e çıktığını, böylece sektörde rekabet imkanlarının arttığını belirten EPDK Başkanı, "Ancak bugün tüm dağıtım şirketleri ve bayilerin hemen hemen aynı fiyatlardan akaryakıt satışı yaparak rekabette promosyona odaklanılmış olması bizleri memnun etmiyor" dedi.

Köktaş, piyasada fiyat oluşumu konusunda şirketlerin rekabeti bozucu nitelikte uyumlu eylem yapıp yapmadığı konusunda Rekabet Kurumu nezdinde girişimde bulunduklarını da vurguladı.

Promosyonlu satış

Türkiye akaryakıt piyasasındaki fiyat artışının esasen dünya petrol fiyatlarındaki hızlı artıştan kaynaklandığına dikkati çeken Köktaş, "Petrolde dünya çapında herkesin büyük bir tedirginlikle takip ettiği bir fiyat artışı furyası var. Türkiye ortalama olarak 2000 yılında varili 27 dolardan petrol alırken bu rakam 2005 yılında yaklaşık 50 dolara, 2007 yılında 70 dolara çıktı. Bugünlerde ise dünya piyasalarında fiyatlar 130 doların üzerine çıkmış durumda. Bu artışın doğal bir sonucu olarak 1 Ocak 2005 tarihinde 2,3 YTL olan kurşunsuz benzinin litre satış fiyatı 2007 yılı başında 3,09 YTL'ye, bugünlerde ise 3,48 YTL'ye ulaştı"dedi.

Piyasada hemen tüm dağıtım şirketlerinin aynı fiyatlardan satış yapıp, satışlarını arttırmaya yönelik promosyon ürünler ve kredi kartı puanı kazandırma gibi yöntemlere yöneldiğini ifade eden Köktaş, öncelikli olarak mal promosyonların kısıtlanmasına yönelik çalışmalar yaptıklarını vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber