Mezuniyet töreninde başörtülü annelere 'çene altı' denetimi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 29 Mayıs 2008 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türbana ?çene altı' ayarı!

Zonguldak DHA

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü'nden mezun olan hemşire adaylarının türbanlı yakınları, güvenlik görevlilerinin uyarısı üzerine türbanlarını başörtüsü şeklinde çene altından bağlayarak mezuniyet törenini izlediler

Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü'nün mezuniyet törenine katılan öğrencilerin türbanlı yakınları, güvenlik görevlilerinin uyarısı üzerine türbanlarını başörtüsü şeklinde çene altından bağlayarak töreni izledi. Türban serbestisi sırasında Meclis'te gündeme gelen ancak yasalaşmayan ek 17 formülünü uygulayan Rektör Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz, ?Üniversite kampusuna biliyorsunuz türbanlıları almıyoruz? dedi.

Tribünde türban denetimi

ZKÜ Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü'nden mezun olan 91 öğrenci için, şehir kampusundaki Karaelmas Canpolat Pamay Spor Salonu'nda mezuniyet ve ant içme töreni düzenlendi. Törene öğrencilerin çok sayıda velisi katıldı. Etkinlik başladığında üniversitede görevli iki kadın güvenlik görevlisi tribünlerde dolaşarak, türbanlı kadınları uyardı. Güvenlik görevlileri, el işaretleriyle kadınlara türbanlarını nasıl bağlamaları gerektiğini gösterdi. Kadınlar da itiraz etmeden görevlilerin uyarısı üzerine türbanlarını çene altından başörtüsü şeklinde bağladı. Törenin ardından salondan çıkan bazı veliler örtülerini yine türbana dönüştürdü.

Rektör Prof. Dr. Açıkgöz, üniversite kampusuna türbanlıları almadıklarını, bu yüzden böyle bir uygulama yaptıklarını belirterek şunları söyledi: ?Üniversite kampusuna biliyorsunuz türbanlı almıyoruz. Anadolu insanı herhangi bir siyasi amaçla bağlamıyor başını. Anadolu kadını yemeni bağlar. Başörtüsünü, uzun süre tarlada çalıştığı için, ağır iş yaptığı için saçını korumak için takar. Herhangi bir siyasi amaç yoktur. Bizim anneannemiz, ninelerimiz hepsi aynı şekilde takarlar. O şekilde takan hiçbir insanla sorunumuz yoktur. Saygımız sonsuzdur.?

AKP ve MHP üniversitelere türban serbestisi getiren anayasa değişikliklerini görüşürken türbanı çene altında bağlama formülü' geliştirilmişti. AKP ve MHP, ?çene altı' formülünü Yüksek Öğretim Kanunu'nun 17 maddesine eklemek için yasa teklifini Meclis'e sunmuş, daha sonra AKP vazgeçmişti

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber