Akdağ: Türkçe bilmeyen doktor Türkiye'de çalışamaz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Mayıs 2008 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'de 112 acil yardım sistemini, yardım talebine "itfaiye, sağlık ve polis ekiplerinin" aynı anda yanıt verebilmelerine imkan sağlayacak şekilde tek merkezli yapmayı planladıklarını söyledi.

Bakan Akdağ, New York'ta Türkevinde tıp, biyoloji, eczacılık ve mühendislik alanlarında çalışan Türk toplumu üyeleriyle buluştu, Türkiye'deki sağlık sistemini anlattı ve onların sorularını yanıtladı.

New York'taki temasları çerçevesinde ABD'deki acil arama servisi olan 911 sistemini yardımcılarıyla birlikte incelediklerini belirten Akdağ, Türkiye'de 112 sisteminde de çok ciddi mesafe aldıklarını ve sistemi oldukça yaygınlaştırdıklarını anlattı. Akdağ, Türkiye'de 112 sisteminin kırsal alanlara da yayıldığını belirterek, paletli kar araçları sayesinde ve köy yollarının son 5 yılda son derece iyiye gitmesi dolayısıyla artık Doğu Anadolu'dakiler dahil ulaşılamayan köy kalmadığını söyledi.

"Doktor sayısı gerekenin yarısı kadar"

Akdağ, yine bu çerçevede Türkiye'de "doktor sayısının olması gerekenin yarısı kadar, hemşire sayısının da olması gerekenin beşte biri kadar" olduğunu vurgulayarak, hem ABD'de uzmanlık yapmış Türk doktorların denkliklerinin Türkiye'de kabul edilmesine hem de yabancı doktorların Türkiye'de doktorluk yapabilmelerine önem verdiklerini ve bunun yakında gerçekleşeceğini söyledi.

Bakan Akdağ, bir soru üzerine, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından geri gönderilen yasa tasarısını yeniden gündeme getireceklerini, ancak yabancı doktorların Türkçe bilmelerine ve eğitim durumlarının son derece iyi olmasına özel önem vereceklerini söyledi. Akdağ, "Türkiye'de Türkçe bilmeyen doktorluk yapamaz" dedi ve bu kapsamda dünyada tüm ülkelerde yabancı doktorların görev yaptıklarını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber