Hükümetten su için eylem planı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Haziran 2008 18:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, 81 il merkezine içme, kullanma ve sanayi suyu teminiyle ilgili eylem planı hazırlandığını bildirdi.

Bakan Çiçek, hükümetin, Kyoto Protokolü'nün onaylanmasını benimsediğini kaydetti.

Görünürde içme suyu sıkıntısının bulunmadığını kaydeden Çiçek, şöyle konuştu:

"Ancak bunların dağılımı sebebiyle bazı illerde içme suyu sıkıntısı yok, bazılarında yakın gelecekte yok ama bazılarında ise bu ihtiyaç var. Bunun için 2008-2012 yıllarını kapsayacak şekilde 5 yıllık bir eylem planı hazırlanmıştır.

Verilen bilgiye göre, 7 il merkezinde hali hazırda su açığı olup, acil su teminine ihtiyaç duyulduğu, 34 il merkezinde 2010 yılından itibaren su açığının ortaya çıkabileceği, 40 il merkezinde ise temin edilen su miktarının asgari olarak 2023 yılına kadar yeterli olacağı belirlenmiştir."

Toplantıda, Türkiye'yi yakından ilgilendiren Kyoto Protokolü'nün benimsenmesiyle ilgili konunun da ele alındığını belirten Çiçek, şöyle devam etti:

"Türkiye, bu protokolü kendine has nedenlerle başlangıçta imzalamamıştır. İmzalanmamış olması, bu görüşmelerin de belli ölçüde dışında kalmasını mümkün kılmaktadır. Yeni dönemle ilgili hazırlıklar başladığında Türkiye'nin çekinceleri olacaksa ya da kendine has şartları gündeme getirecekse bunu benimseyip, bu sürece daha aktif katılması gerekecektir. Onun için de bu protokolün onaylanması hükümetimizce benimsenmiştir. Kısa sürede TBMM'ye de gönderip, burada da onaylanması icap edecektir."

Çiçek, açıklamalarının ardından soruları da yanıtladı.

Bir gazetecinin "kısa sürede su sorunu bulunan iller hangileridir?" sorusuna Çiçek, şu yanıtı verdi:

"Bugün için acil bir ihtiyaç olarak gözükmüyor ancak tedbir alınmadığı takdirde önümüzdeki dönem çıkabileceği için Şırnak, Sinop, Nevşehir, Erzurum, Çorum, Aydın ve Ankara. Yani 2008'de ihtiyaç vardır anlamında bunları söylemiyorum ama kısa vadede tedbirlerin alınması gerekmektedir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber