Sağlık Bakanlığı'ndan piknikçilere kene uyarısı

Haber Giriş : 04 Haziran 2008 23:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Sağlık Bakanlığı, piknik yapacak yurttaşları kene ısırmalarına karşı uyardı.

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, piknik amacıyla kırsal alanlara çıkıldığında dikkatli olunması gerektiğini bildirdi.

Bakanlık Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığından korunmak için, kırsal alanlarda mümkün olduğunca kapalı ve açık renkli giysi giyilmesi ve pantolon paçalarının çorap içine sokulması gerektiğini vurguladı. Vücudun açıkta kalan kısımlarına cilde uygulanabilen böcek kovucu ilaçlar sürülmesi gerektiği belirtilen açıklamada, "Giysilere, giyinilmeden önce belirli şartlarda uygulanarak kullanılabilen keneleri kovucu etkisi (repellent) olan ve Bakanlığımızdan izinli ilaçlar kullanılmalıdır" denildi. Açıklamada şu uyarıların altı çizildi:

"-Kırsal alan ziyaretlerinden dönüldüğünde kişiler kendilerinin ve çocuklarının vücutlarını kene yönünden kontrol etmeli, kenenin tespit edilmesi halinde kısa sürede cımbız veya pens gibi uygun bir malzemeyle vücuda tutunduğu en yakın kısmından tutularak çıkarılmalıdır.

-Kenenin çıkarıldığı yere alkol veya tentürdiyot sürülmelidir.

-Keneler kesinlikle elle öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır.

-Vücuttan uzaklaştırılan keneler çamaşır suyu, alkol veya insektisit içine atılarak öldürülmelidir.

-Kenelerin vücuttan uzaklaştırılması amacıyla eter, kolonya ve gaz yağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır.

-Kene tutunması/yapışması söz konusu olursa, 10 gün süreyle takip edilmeli ve ani başlayan ateş, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal gibi belirtilerin olması halinde en yakın sağlık kuruşuna müracaat edilmelidir. Erken tanının konması destek tedavisine de erken dönemde başlanmasını sağlayacak böylelikle tedavi şansını artıracaktır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber