?Bilgi edinme hakkı' paralı olursa istismarın önüne geçilir mi?

Haber Giriş : 22 Ekim 2004 09:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?Bilgi edinme hakkı' diye öğrenciler bakanlığa ödev yaptırıyorlar.

?Devlet sırrı' kavramı bugüne kadar şeffaflığın önündeki en önemli engellerden biri olarak görüldü. Meclis'te en kritik komisyonlar ?devlet sırrı' kavramına takıldı.

Sonunda çare bulundu ve 6 ay önce Bilgi Edinme Hakkı Kanunu yürürlüğe girdi. Devlet kurumları, bazı istisnalar dışında vatandaşın her istediği bilgiyi vermekle yükümlü hale geldi. Uygulamada nelerle karşılaşılacağı merak edilirken, sıkıntı Milli Eğitim Bakanlığı'nda patlak verdi. Öyle ki, kanuna sığınıp ev ödevini Milli Eğitim Bakanlığı'na yaptıran öğrenciler çıktı.

Bakanlık, kümes hayvanlarından Osmanlı İmparatorluğu'nun yükselişine kadar pek çok bilgiyi derleyip toparlamak için günlerce uğraşmak zorunda kaldı. Sayfalarca fotokopi çektirdi. Kara kara düşünürken, bu dertten kurtulmanın yolunu buldu: ?Bilgi edinme hakkı paralı olursa istismarın önüne geçilir, aklına esen bakanlığı aramaz.? Konuyu Başbakanlık'a so-ran Milli Eğitim, maliyet hesapları yapmaya başladı bile. İzin çıkarsa, artık ücretsiz bilgi verilmeyecek.

6 ay kadar önce yürürlüğe giren Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde açılan Milli Eğitim Bakanlığı'ndaki Bilgi Edinme Birimi'ne rekor başvuru yapıldı. MEB yetkilileri bugüne kadar 12 bin 100 başvuru yapıldığını ve bunların yüzde 90'ına cevap verildiğini ifade ettiler. Başvuruların tamamına yakını internet yoluyla gerçekleşti. MEB'in Bilgi Edinme Birimi'ne öğrenciler ev ödevleriyle ilgili müracaatta bulunuyor. Öğrenciler "Türkiye'nin ithal ettiği ürünler, bu ürünlere uygulanan gümrük vergilerinin oranı, kümes hayvanları ile ilgili bilgiler, Osmanlı İmparatorluğu'nun yükselişi ve yaptığı savaşlar hakkında bilgi" gibi konularla ilgili ?bilgi' isterken, ilginç başvurular da dikkat çekiyor. Bazı vatandaşlar MEB'den "Tavuk nasıl yumurtlar, horozlar yumurtlayabilir mi? Bülent Ecevit'in öğrenim bilgileri nelerdir? Türkiye'de kaç istihbarat teşkilatı var? Kafe-bar açmak istiyorum, ne yapmam gerekiyor?" gibi sorulara cevap arıyor. Yurtdışından gelen başvuruların çoğu Almanya ve Fransa'dan yapılıyor. Gurbetçiler genelde öğrenim durumlarıyla ilgili sorular ve yapılacak denklik işlemleriyle ilgili bilgiler istiyor. Bakanlığın http://www.meb.gov.tr/index1024.htm adresindeki form doldurmak gerekiyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber