Meyve sebze fiyatları düştü

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Haziran 2008 16:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

üzerinde zirai ilaç kalıntısı bulunduğu iddiasıyla 7 Haziran'dan itibaren ithalatı durdurma kararı, önemli yaş sebze ve meyve ihracat merkezi olan Antalya'da fiyatların hızla düşmesine yol açtı.

Rusya'ya ihracatın duracağının bildirilmesi üzerine domates fiyatı, yasak haberinden önceki fiyatın dörtte birine düştü. Biber fiyatlarının da dibe vurması üzerine, Antalya'nın Demre ilçesindeki bazı üreticilerin, seradaki ürünü toplamak yerine, bitkiyi sökmeye başladığı öne sürüldü.

AA muhabirinin, Demre Toptancı Hali'nden aldığı bilgiye göre, yasak kararının duyulmasından sonra, domatesin kilogramı 80 YKr'den 20 YKr'ye, kapya biberin kilosu 2 YTL'den 60 YKr'ye, kokteyl domatesin kilosu 60 YKr'den 20 YKr'ye,salkım kokteyl domatesin kilosu 80 YKr'den 20 YKr'ye, Macar biberin kilosu 120 YKr'den 40 YKr'ye, Macar dolma biberin kilosu 150 YKr'den 30 YKr'ye, dolmalık biberin kilosu 80 YKr'den 20 YKr'ye, California biberin kilosu 2 YTL'den 40 YKr'ye düştü.

Demre Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkan Yardımcısı Fahri Duran, örtü altı sebze üreticiliğinin bölgede büyük oranda ihracata dayalı olduğunu belirterek, ''Demre'de üretilen domates ve biberin yüzde 80'i Rusya'ya ihraç ediliyor. Yasak kararıyla birlikte üretici ve ihracatçı zor duruma düştü. Fiyatlar tepetaklak aşağı gitti. En önemli ihraç ürünü domatesin kilogram fiyatı, ihracat yasağı duyulduğu andan itibaren dörtte birine düştü. Kriz bir an önce çözülemezse, üretici de ihracatçı da çok zor duruma düşecek'' dedi.

Üretici Mahir Akın ise, çiftçinin zirai ilaç kalıntısı konusunda üzerine düşeni yaptığını ve talimatlara uyduğunu belirterek, ''Asıl sorun Çin'den ithal edilen tarımsal ilaçlar. Bakanlık bu ilaçların ithalatını süratle yasaklamalıdır. Maalesef bu ilaçların kullanılmasıyla ürünün hasat edildiği zaman arasındaki süre tutmuyor ya da üretici ilaçlamayla hasat arasındaki süreye uymuyor'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber