'İlaçlama keneye karşı zannedildiği kadar koruyucu değil'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Haziran 2008 16:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Sağlık Müdürü Mehmet Bakar, kenelere karşı yapılan ilaçlamanın sanıldığı kadar koruyucu bir etkisi olmadığının tespit edildiğini dile getirerek, "Halkımızın ilaçlamaya güvenerek, piknik alanlarının piknikçilere ayrılan bölümlerinin dışına çıkmamalarını istiyoruz" dedi.

İstanbul Sağlık Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan ve başkanlığını Mehmet Bakar'ın yaptığı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi İl Bilimsel Danışma Kurulu'nca durum değerlendirmesi yapmak ve kene ile bulaşan hastalıklar konusunda bilgi vermek amacıyla basın toplantısı düzenlendi.

Mehmet Bakar, kene ısırma vakalarında mevsim itibarıyla artış olduğunu ifade ederek, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına neden olan kene türünün İstanbul'da bugüne kadar hiç görülmediğini ve şu ana kadar hastanelere bu hastalıktan başvuran olmadığını, ancak İstanbul dışından tedavi için getirilen vakalar bulunduğunu dile getirdi.

Bakar, keneden bulaşan başka hastalıkların da teşhis edildiğini dile getirerek, bu hastalıkların en önemlisi Ixodes türü kenelerin ısırması ile geçen Lyme hastalığı olduğunu anlattı.

Keneden geçen hastalıklar konusunda sağlık personelinin eğitimine önem ve ağırlık verdiklerini ifade eden Bakar, sağlık personelinin yanı sıra halkın da bu konuda bilinçlenmesinin çok önemli olduğunu kaydetti.

Bakar, "Türkiye'de bu konuda aşı geliştirme çalışması yapılıyor mu?" sorusu üzerine, Bakanlığın serumla ilgili bir çalışması olduğunu, aynı şekilde öğretim üyelerinin de aşı çalışması ile ilgili girişimleri bulunduğunu bildirdi.

Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Önder Ergönül de 2008 yılında kene konusunda 256 civarında olgu bulunduğunu, ölüm oranının da yüzde 5-10 arasında olduğunu belirterek, yaz mevsiminde olgu sayısının 600-700'e ulaşmasını beklediklerine dikkat çekti.

Ergönül, kenelerden korunmak amacıyla 2008 itibariyle 2 tür kene kovucu ilaç bulunduğunu anlatarak, bunlardan birinin elbise üzerine sıkılarak, diğerinin ise doğrudan deriye tatbik edilerek kullanıldığını, ancak bunların da koruma oranlarının yüzde 60-70 civarında olduğunu ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber