Ankara suyunda arsenik polemiği

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Haziran 2008 14:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dün ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut'un "Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin hiçbir zaman ODTÜ'den su analizi istemedi" açıklamasına bugün Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden cevap geldi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, ?Kızılırmak suyundaki arsenik miktarının hiçbir zaman tehlike arz edecek durumda olmadığını? bildirdi.

Büyükşehir Belediyesi Basın Merkezinin yazılı açıklamasında, Kesikköprü Barajı'ndan numune alarak analiz yapan kurumların raporlarında da arsenik sonuçlarının numunenin alındığı tarihe bağlı olarak değişiklik gösterdiği kaydedildi.

Kızılırmak suyu hakkındaki haberlerin ardından çeşitli kurumların, kuruluşların ve üniversitelerin Kızılırmak ham suyuyla ilgili yaptıkları analizlerin 4 Aralık 2007'den itibaren ASKİ'nin internet sitesinde ve 12 Aralık 2007'de de ?Büyükşehir Ankara? bülteninde yayımlandığı hatırlatıldı.


ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Akbulut ne demişti?


Söz konusu raporlar arasında, ASKİ, Devlet Su İşleri, ODTÜ, İstanbul Teknik Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Hıfzıssıhha ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nun raporlarının yer aldığı belirtilen açıklamada, ODTÜ'nün raporunun, İnşaat Mühendisleri Odası ve Kimya Mühendisleri Odası yetkililerinin Kesikköprü Barajı'ndan aldığı numunelerin, ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Analiz Laboratuvarı'nda tahlil edilmesiyle hazırlandığı kaydedildi.

ODTÜ'nün raporunun, Kimya Mühendisleri Odası'nın internet sitesinde yayımlandıktan sonra alındığı ifade edilen açıklamada, Kimya Mühendisleri Odası'nın Kızılırmak suyu konusunda ilk günden bu yana Ankara Büyükşehir Belediyesi aleyhinde bir tutum izlediği ileri sürüldü.

Raporun tamamen Kimya Mühendisleri Odası'nın internet sitesinde yer aldığı şekliyle kullanıldığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

?ASKİ'nin internet sitesinde ve Büyükşehir Ankara Bülteni'nde bu raporlar, 'ODTÜ tarafından yapılan analiz' başlığı ile yayımlanmıştır. Bu analizler hiçbir zaman söylendiği gibi 'Büyükşehir Belediyesi'nin ODTÜ'ye yaptırdığı analiz' olarak verilmemiştir.

Diğer yandan, ODTÜ tarafından yapılan yazılı açıklamada raporun içerisinde yer alan 'Yerinde yapılan iletkenlik, pH ve sıcaklık ölçümlerinin dip, orta ve yüzey seviyeleri için ortalamaları çizelge-3'te verilmiştir' cümlesinin raporun orijinalinde bulunmadığı ifade edilmiştir.

Bu rapor Kimya Mühendisleri Odası'nın sayfasından aynen alındığı için raporun içerisinden herhangi bir kısım çıkarılmamış, orijinaline sadık kalınarak kullanılmıştır. Raporun internette yer alan halinde ise bu cümle ve çizelge-3 tablosu yer almaktadır. Rapor internette halkın kullanımına sunulduğu için bu raporun izinsiz kullanıldığını iddia etmek anlamsızdır.?

?SUDAKİ ARSENİK MİKTARI 1 MİKROGRAM/L'NİN ALTINDADIR?

Açıklamada, ?ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut tarafından çeşitli televizyon kanallarında Kızılırmak suyuna ait raporların eski olduğu, o raporda arseniğin ölçülemeyecek kadar küçük çıktığı (yani 0) ancak yeni yapılan ölçümlerde Kızılırmak ham suyunun arsenik miktarının 10 mikrogram/L'nin üzerinde çıktığı ifade edilmiştir? denildi.

Arsenik'in tüm su kaynaklarında mevsimlere ve yağış rejimine bağlı olarak değişkenlik gösterebilen bir madde olduğu ifade edilen açıklamada, zaman zaman Çamlıdere ve Kurtboğazı ham sularında da arseniğe rastlandığı belirtildi.

Kesikköprü Baraj suyundan 4 Aralık 2007 tarihinde ASKİ tarafından alınan numunede de arsenik oranının 8 mikrogram/L olarak ölçüldüğüne işaret edilen açıklama şöyle:

?Yönetmeliklerde izin verilen değer ise 10 mikrogram/L'dir. İvedik Arıtma Tesisleri'nde havalandırma ve alüminyum sülfat ile çöktürme metotları sayesinde yüzde 92 oranında arsenik giderimi sağlanmaktadır. Ayrıca tesisimizde bulunan, ancak şu anda ihtiyaç olmadığı için kullanmadığımız kireçle yumuşatma metoduyla da yüzde 95'in üzerinde arsenik giderimi mümkün olmaktadır. Ankara'nın şebeke suyundaki arsenik miktarı 1 mikrogram/L'nin altındadır.

Diğer yandan, Kesikköprü Barajı'ndan numune alarak analiz yapan kurumların raporlarında da arsenik sonuçları numunenin alındığı tarihe bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Ancak bu hiçbir zaman bir tehlike arz edecek durumda değildir. Sayın ODTÜ Rektörü Ural Akbulut'un açıklamasında yer aldığı gibi mevcut arsenik miktarı arıtma tesisinde kolaylıkla arıtılarak şehre 1 mikrogramın altında değerlerde içilebilir nitelikte verilmektedir.

Görüldüğü gibi Ankara'nın şebeke suyunda hiçbir problem bulunmamaktadır. Vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla bu suyu tüketebilir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber