Türkiye'nin yeni saldırı helikopteri imzayı bekliyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Haziran 2008 18:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye uzun zamandır envanterine katmak istediği saldırı helikopterlerini almak üzere İtalyan Agusta Westland Firması ile 24 Haziranda Anlaşma imzalayacak. Motor aksamı ve silahları Amerika tarafından üretilen ve henüz Amerikan makamlarının Türkiye'nin bu helikopterleri almasına izin vermediğini belirten yetkililer her şeye rağmen anlaşmanın imzalanacağını söylüyorlar.

Today's Zaman gazetesinde çıkan habere göre Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) projenin daha fazla gecikmemesi için Agusta Westland firması ile 24 Haziranda anlaşma imzalamayı planlıyor. Daha önce Amerika'nın Türkiye'nin saldırı helikopterlerine ait olan yazılımların kodlarını istemesine olumsuz cevap vermesi üzerine Türkiye Amerikan firmalarını milyarlarca dolarlık saldırı helikopteri ihalesine kabul etmemişti. Bu şartlarda 2007 yılında gerçekleşen ihaleyi de İtalyan Agusta firması kazanmıştı. İşin ilginç tarafı bu sefer de İtalya ve Türkiye, Amerika'nın engellemesi ile karşı karşıya, helikopterlerin motor aksamını ve silahlarını üreten Amerika Birleşik Devletlerinin bu helikopterlerin satışına engel olma ihtimali var.

Türkiye, Amerikan firmalarını ihaleye almamasından sonra, TSK'nın özellikle sınır ötesi operasyonlarda kullanılmak üzere acil saldırı helikopteri ihtiyacını yeni helikopterleri gelinceye kadar karşılamak üzere, ABD'den Kobra Helikopteri almayı da planlıyor. Ancak ABD bu talebi, önceki ihaleye giremediği için reddetti.

Agusta Westland'ın bağlı olduğu Finmeccanica grubunun internet sitesine göre Agusta Westland Türkiye'ye 1,6 milyar dolar karşılığında 51 adet saldırı helikopteri satacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber