Kötü karneye aşırı tepki çocuklarda intihara neden olabilir

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Haziran 2008 19:55, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Denizli Devlet Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ceyhan Balcı Şengül, anne ve babaların kötü karneye verdiği aşırı tepkinin çocuklarda evden kaçma ve intihara neden olabileceğini söyledi.

Dr. Şengül, "Çocuklar karnesindeki kırık notu umursamaz ve aldırmıyor gibi gözükse de üzgündür ve hayal kırıklığı oluşturduğunun farkındadır" dedi.

Uz. Dr. Şengül, öğrencilerin alacağı karne sonucunda bazı evlerde sevinç ve gurur, bazı evlerde üzüntü, kızgınlık ve öfke bazılarında ise sessizlik yaşanacağını belirterek velileri uyardı. Velilerin karneye aşırı tepki göstererek çocuğunu başarısızlıkla suçlaması, aşağılaması, küçük düşürmesi, fiziksel şiddet uygulamasının çocukta evden kaçma ve intihar girişiminde bulunma gibi davranışlara yol açabileceğini söyleyen Şengül, "Karne korkusu ve sonrasında görülen bu davranışların altında çocuğun karneden çok ailesinin karnesine karşı vereceği tepki ile ilgili kaygıları ve depresif temalar yatmaktadır. Hiç unutmamak gerekir ki, çocuklar karnesindeki kırık notu umursamaz ve aldırmıyor gibi gözükse de üzgündür ve hayal kırıklığı oluşturduğunun farkındadır" dedi.

Anne ve babaların çocuğunu olduğu gibi kabul etmesi gerektiğini kaydeden Şengül, çocuklarını başkalarıyla karşılaştırmak yerine sadece kendi kapasitesini kabul edip, çocuğun yapabileceklerini ön plana çıkarmak gerektiğini ifade etti.

Şengül, "Çocuğumuzun duygularını ifade etmesine olanak vermeliyiz. Bu durum karşısında kendi duygularımızı dile getirmeliyiz. Başarısızlığın nedeninin çocuğumuzla birlikte değerlendirilip, çözüm yollarını beraber araştırmalıyız. Baş edemediğiz durumlar da uzmandan yardım alınması gerektiğini hatırlamalıyız. Anne baba olarak sevgimizin koşulsuz karnedeki notlardan bağımsız olduğunu ona hissettirmeliyiz" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber