YÖK'ten Rektör seçimlerinin nasıl yapılması gerektiğine ilişkin açıklama

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 18 Haziran 2008 00:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Orijinal eklentiyi indir

T. C. YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI

Sayı :B.30.0.000.0.01/33
Konu :--------------------16 Haziran 2008

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNE

İlgi: 16 Haziran 2008 tarih ve 14800 sayılı yazınız.

2547 sayılı Kanunun 13.maddesinin a fıkrasının birinci paragrafında rektörlük seçimiyle ilgili olarak şu hükümlere yer verilmiştir:

"Devlet Üniversitelerinde rektör, profesör akademik unvanına sahip kişiler arasından görevdeki rektörün çağrısı ile toplanacak üniversite öğretim üyeleri tarafından seçilecek adaylar arasından Cumhurbaşkanınca atanır. ... Rektör adayı seçimleri gizli oyla yapılır. Oyveren her öğretim üyesi oy pusulasına yalnız bir isim yazabilir. Birinci toplantıda öğretim üyelerinin en az yarısının hazır bulunması şarttır. Bu sağlanmadığı takdirde toplantı 48 saat ertelenir ve nisap aranmaksızın seçime geçilir. Bu toplantıda en çok oy alan 6 kişi aday olarak seçilmiş sayılır, bunlardan Yükseköğretim Kurulunun seçeceği 3 kişi atanmak üzere Cumhurbaşkanına sunulur."

Bu hükümler dikkate alındığında,

1 )Rektör adaylığı için yapılacak seçimde seçilecek olan profesörlerin önceden aday adaylığını ilan etmesi şart değildir. Ancak, mevzuatımızda, rektör adaylığı için yapılacak olan seçim öncesinde kişinin kendisini aday adayı olarak ilan etmesine engel teşkil eden bir hüküm bulunmamaktadır.

2)Rektör adaylığı için seçilecek kişinin, profesör akademik unvanını taşıması şarttır; ancak o üniversitede kadroda bulunan bir profesör olması şart değildir.

3) Seçimde ancak öğretim üyeleri oy kullanabilir.

4)Rektor adaylarının seçimi ancak gizli oyla yapılabilir.

Bunun dışında rektör adaylarının seçiminin ne suretle yapılacağına dair mevzuatımızda herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.

Gizli oy kuralına sadık kalmak koşuluyla, mevzuatımızda üniversitede yapılacak rektör adaylarının seçiminde nasıl bir yol izleneceği hususu tamamen üniversite yönetiminin takdirine bırakılmıştır.

Bu nedenle,

1)Yapılacak olan seçimde oy verecek olan öğretim üyesine zarfla birlikte üniversite mührünü taşıyan boş bir pusula verilerek, seçmenin oy vereceği kişinin adı ve soyadının bu pusulaya yazması,

2)Rektör adaylığı için aday adayı olarak ismini ilan etmiş olan öğretim üyelerinin her birinin ad ve soyadının açılımının tam olarak yazıldığı ve üniversite mührünü taşıyan oy pusulalarının oy verilecek kabinlerde yeterli sayıda bulundurulması,

3)Rektör adaylığı için aday adayı olarak ismini ilan etmiş olan öğretim üyelerinin hepsinin ad ve soyadının açılımının tam olarak yazıldığı ve üniversite mührünü taşıyan çarşaf liste,

yöntemlerinden biri izlenebilir.

İkinci yöntemin izlenmesi halinde, öğretim üyelerinin aday adaylığını açıklamamış başka profesörlere de oy verebilmelerine imkan tanımak için üniversite mührünü taşıyan boş oy pusulalarının oy verilecek kabinlerde yeteri sayıda bulundurulması gerekmektedir.

Buna karşılık üçüncü yöntemin izlenmesi halinde ise, öğretim üyelerinin aday adaylığını açıklamamış başka profesörlere de oy verebilmelerine imkan tanımak için, üniversite mührünü taşıyan çarşaf listede, aday adaylığını açıklamış olan profesörlerin alfabetik sıraya göre isimlerinin yanında boş bir haneye daha yer verilmesi gerekmektedir.

Gereği yapılmak üzere, bilgilerinizi rica ederim.

Prof. Dr. İzzet OZGENÇ
Başkan Vekili

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber