22 Haziran 2008'den Önemli Gündem Başlıkları

Haber Giriş : 22 Haziran 2008 08:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MECLİS'TE BU HAFTA: BELEDİYELERE YENİ KAYNAK GELİYOR

-Meclis yoğun bir haftaya daha başlıyor. Meclis Genel Kurulu'nun bu haftaki önemli gündem maddesi AKP Grup Başkanvekili Nihat Ergün ve 16 milletvekilinin İl Özel İdarelerine ve Belediyelere Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi Hakkında Kanun teklifi olacak.

-Teklife göre, İl özel idareleri ve belediyelere genel bütçe vergi gelirleri tahsilatı toplamı üzerinden pay verilecek. Pay genel bütçe vergi gelirleri tahsilatı toplamından vergi iadeleri düşüldükten sonra kalan net tutar üzerinden hesaplanacak. Genel Bütçe vergi gelirleri tahsilatı toplamının yüzde 2,85'i büyükşehir dışındaki belediyelere, yüzde 2,50'si büyükşehir ilçe belediyelerine ve yüzde 1,15'i il özel idarelerine ayrılacak.

-Genel Kurul'da bu hafta Enerji Piyasası Kanunu'nda değişiklik öngören tasarı da görüşülecek. Genel Kurul'da ayrıca Avrupa Yatırım Bankası sözleşmesi de ele alınacak.

-Meclis Genel Kurulu'nun yanı sıra komisyonlar da yoğun bir gündemle çalışacak.

-?OHA VE ÇÜŞ OLDUM ABİ? KOMİSYON RAPORUNDA

-Türkçedeki bozulma ve yabancılaşmanın araştırılması komisyonunun taslak raporunda, Türkçenin en önemli sorunlarından birinin de müstehcen ve argo (kaba söz) kullanımı olduğu kaydedildi.

-Raporda, özellikle okul öncesi çocukların izlediği, gündüz kuşağında yer alan kadın programlarında, program sunucusunun ve konuklarının kullandığı yüz kızartıcı, argo ve müstehcen sözlerin psikolojik ve sosyolojik olumsuz etkilerinin ciddi tahribatlara yol açtığına dikkat çekildi. Taslak raporda, Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanuna göre radyo ve televizyonlarda müstehcen sözlerle ?oha, be, lan, çüş oldum abi? gibi kaba sözlerin yer almaması gerektiği belirtildi.

-Raporda, ?sanatçı müstehcene ve kabalığa kaçmadan mizah yapabilirse, o zaman ustalığını göstermiş olur? denilerek de, üstü kapalı olarak mizah sanatçıları eleştirildi.

-ANAVATAN'IN ALIŞVERİŞ MERKEZİ PLANINA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI ENGELİ

-Anavatan Partisi, Balgat'ta bulunan parti genel merkezi binasını yıktırarak yerine iş merkezi kurma planları yaparken, aynı yönde kararın 2004 yılında da alındığı ancak binaya komşu olan Dışişleri Bakanlığı'nın ?özel? durumunu gerekçe göstererek buna engel olduğu ortaya çıktı.

-DEMOKRAT PARTİ, TEMMUZ'DA ESKİ GENEL MERKEZ BİNASINA TAŞINIYOR

-Süleyman Soylu'nun genel başkanlık koltuğuna oturmasıyla birlikte kemer sıkma politikası uygulayan Demokrat Parti, Temmuz ayının ilk günlerinde, Demirel döneminin genel merkez binası olan Akay'daki binasına taşınmaya hazırlanıyor.

-Balgat'taki binaya ödenen kirayla birlikte aylık gideri 150-200 bin YTL'yi bulan parti giderlerinin, Akay'daki binaya taşınılmasıyla birlikte büyük ölçüde azaltılması hesaplanıyor.

-AFŞİN-ELBİSTAN'DA ÖZEL SEKTÖR TALEPLERİ BİTMEDİ, İHALE İÇİN B PLANI HAZIRLANDI

-Afşin-Elbistan C ve D termik santrallerinin kömür tahsisli olarak kurulması için açılan ihalede Türkiye ve dünyadan sektörün önde gelen 24 şirketi şartname alırken, şirketlerin tahkimde yetki genişlemesi gibi bazı taleplerle gelmesi soru işareti yarattı. -Enerji Bakanlığı yetkilileri ihalede az da olsa teklifin gelmesini beklediklerini, buna karşın ihale daha önce olduğu gibi iptalle sonuçlanırsa, kredi karşılığı özel sektöre yaptırma yöntemiyle santralleri bizzat kurduracaklarını söylediler.

-ESKİ DEVLET BAKANI SÖYLEMEZ: ?KUR ARTIŞLARI SONBAHARDA HIZLANACAK?

-Eski Devlet Bakanı Ufuk Söylemez, özellikle Eylül'den itibaren ekonomide yaşanan dalgalanmaların daha sert olacağına dikkat çekerek, döviz kurları seviyesinde de kaçınılmaz olan düzeltmenin sonbahardan itibaren kendini göstereceğini söyledi.

-DANIŞTAY, EFEM ÇUKURU'NDA ALTIN ARATMAYACAK

-Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, İzmir'in Menderes İlçesi'nde bulunan Efem Çukuru Köyü'nde, Kanadalı Eldorado Gold'a altın çıkarması için verilen kamulaştırma izninin yürütmesini durdurdu.

-EĞİTİMİN 'ÖZEL'LİĞİ ARTIYOR

-Hükümet ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın teşvikleri, özel okulların ve dershanelerin sayısını günden güne artırıyor.

-Eğitimde sağlanan müfredat değişikliği ve özel eğitim kurumlarına sağlanan teşvikler sonrasında son 6 yıl içerisinde dershane ve özel okul sayısı iki kat artarken, bu kurumlarda okuyan öğrenci sayısı artışı da 2 katı buldu.

-YDS, BUGÜN YAPILIYOR

-Üniversitelerin yabancı dil bölümlerinde okumak isteyen 43 bin 50 adayın katılacağı Yabancı Dil Sınavı (YDS) bugün yapılıyor. Sınav, üniversite rektörlüklerinin bulunduğu tüm illerde gerçekleştirilirken,150 dakika sürecek.

-Almanca, Fransızca ve İngilizce dillerinde yapılacak sınavda adaylara kelime ve dil bilgisi, Türkçe'den yabancı dile, yabancı dilden Türkçe'ye çeviri ve okuduğunu anlama ile ilgili sorular yer alacak. YDS sonuçları, ÖSS ile birlikte 15-17 Temmuz tarihleri arasında açıklanacak. (Saat: 09.30)

-7. SINIFLAR SBS'YE GİRİYOR

-İlköğretim 7. sınıf öğrencilerinin gireceği SBS, bugün yapılıyor. Sınava ilköğretim 7'nci sınıf öğrencilerinden 990 bin 774 aday girecek. SBS, 544 merkezde 6 bin 771 bina ve 114 bin 692 salonda yapılacak. Öğrencilere Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, Sosyal Bilgiler, Yabancı Dil derslerinden sorular yöneltilecek. Adaylar 90 soruyu 100 dakikada yanıtlayacak.

-Adayların sınav salonuna gelirken sınav giriş belgesi ve nüfus cüzdanını getirmeleri gerekiyor. (Saat: 10.00)

-TZOB, TÜRKİYE ET RAPORUNU AÇIKLIYOR

-Türkiye Ziraat Odaları Birliği, (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 'Türkiye Kırmızı Et Değerlendirme Raporu'nu açıklıyor. (Saat: 11.00)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber