Ağustos celbinde 42 bin polis askere gidecek

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Haziran 2008 20:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye genelinde rütbeliler dahil 195 bin kayıtlı polisi bulunan Emniyet Genel Müdürlüğü, Ağustos celbinde 2 bini rütbeli 42 bin polis memurunun askere alınacak olması nedeniyle zor günler yaşıyor. Uzmanlar, böyle bir uygulama ile yaklaşık 40 bin açığı bulunan emiyet teşkilatının güvenlik zaafiyeti yaşatacağı görüşünde.

Emniyet teşkilatı çalışanları, özlük hakları ve çalışma saatleri nedeniyle sıkıntılı günler geçirirken, Genelkurmay Başkanlığı Asker Alma Daire Başkanlığı'nın (ASAL) son uygulaması nedeniyle şok yaşadı. ASAL'ın uygulamaya başladığı ve celp dönemlerindeki 3 günlük sınav döneminin 25 güne çıkarılması teşkilat çalışanlarını zorda bıraktı. Askerliklerini ertelemek isteyen polislerin bu nedenle rapor alma imkanları da tamamen ortadan kalkmış oldu. Sadece İstanbul'da görevli polis ve rütbeli personelden 10 bininin bu kapsamda askere alınma durumu ortaya çıktı. Operasyonel şubelerdeki yetişmiş personelin de neredeyse yarısının askere alınacağı düşünüldüğünde büyük ölçüde güvenlik zafiyeti yaşanacağı uyarısı yapılıyor.

- 40 BİN AÇIĞI BULUNAN TEŞKİLAT, 42 BİN PERSONELİNİ ASKERE GÖNDERECEK

Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde rütbeli personel ile birlikte 195 bin polis görev yapıyor. Dünya ortalaması ve ülke nüfusu dikkate alındığında ihtiyaç duyulan rakam 250 bin civarında. Türkiye genelinde 35 bin polis ve 5 bin rütbeli polis açığının olması nedeniyle değişik arayışlar içersinde olan Emniyet Genel Müdürlüğü, sadece rütbeli polis açığını kapatabilmek için zaman zaman açtığı sınavlarla normal polislerden kazananları rütbeli statüsüne sokmakta. Ancak yeni uygulamayla mevcut açığın kapatılması bir yana, açığın daha da derinleşeceği belirtiliyor. Uzmanların dikkat çektiği konu ise askere alınacak 42 bin kişilik personelin güvenlik zafiyeti oluşturacağı görüşü oldu. Sadece İstanbul Emniyet Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren operasyonel şubelerden 10 bin polisin askere alınacağını belirten uzmanlar, İçişleri Bakanlığı'nın harekete geçmesini istedi.

-POLİS, ASKERLİK KANUNU'NDAKİ İMKANDAN YARARLANABİLİR-

Emniyet teşkilatındaki personel sıkıntısının aşılabilmesi için uzmanlar, bazı tedbirlerle sorunun aşılabileceğini belirtiyor. Önerilerden biri, Askerlik Kanunu'nda yer alan ve bazı meslek sahiplerinin görevdeki sürelerinin askerlikten sayılması uygulaması. Bu uygulamanın polisler için de hayata geçirilebileceği ve böylece askerliklerini yapmamış polislerin önünün açılabileceği belirtildi.

Konunun uzmanlarının ortaya koyduğu görüşlerde, zaten personel açığı bulunan teşkilatın bu uygulamayla büyük zorluk yaşayacağı belirtildi. Uygulamanın hayata geçirilmesiyle teşkilatın 100 bine yakın personel açığı oluşacağı ve bunun da büyük ölçüde güvenlik zafiyeti oluşturacağı belirtildi. Ağustos ayı celbinde 2 bini rütbeli 42 bin polisin askere alınmasının emniyet teşkilatını felç edeceği görüşü dile getirildi.

Öte yandan, Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde yaşanan sorun ile ilgili Genelkurmay Başkanlığı yetkililerinin çözüm arayışında olduğu ancak İçişleri Bakanlığı'ndan herhangi bir girişim yapılmadığı öğrenildi. Konunun direkt muhatabı ve mağduru olan İçişleri Bakanlığı'nın bu konuda hiçbir girişimde bulunmaması dikkat çekti. Kanuni düzenleme ile sorunun aşılabileceği belirtiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber