Ağustos celbinde her beş polisten biri askere gidecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 24 Haziran 2008 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde rütbeli personel ile birlikte 195 bin polis görev yapıyor. Yeni bir düzenleme yapılmazsa ağustos celbinde 2 bini rütbeli 42 bin polis askere alınacak.

Türkiye genelinde rütbeliler dahil 195 bin kayıtlı polisi bulunan Emniyet Genel Müdürlüğü, ağustos celbinde 2 bini rütbeli 42 bin polis memurunun askere alınacak olması sebebiyle zor günler yaşıyor.

Böyle bir uygulama ile yaklaşık 40 bin açığı bulunan emniyet teşkilatının güvenlik zafiyeti yaşatacağı görüşündeki uzmanlar, İçişleri Bakanlığı'nın harekete geçmesini istedi.

Emniyet çalışanları, özlük hakları ve çalışma saatleri sebebiyle sıkıntılı günler geçirirken, Genelkurmay Başkanlığı Asker Alma Daire Başkanlığı'nın (ASAL) uygulamaya başladığı ve celp dönemlerindeki 3 günlük sınav döneminin 25 güne çıkarılması teşkilat çalışanlarını zorda bıraktı. Askerliklerini ertelemek isteyen polislerin bu sebeple rapor alma imkânları ortadan kalktı. Sadece İstanbul'da görevli polis ve rütbeli personelden 10 bininin bu kapsamda askere alınma durumu ortaya çıktı. Operasyonel şubelerdeki yetişmiş personelin de neredeyse yarısının askere alınacak olması güvenlik zafiyeti yaşanmasına neden olabilecek.

Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde rütbeli personel ile birlikte 195 bin polis görev yapıyor. Dünya ortalaması ve ülke nüfusu dikkate alındığında ihtiyaç duyulan rakam 250 bin civarında. Türkiye genelinde 35 bin polis ve 5 bin rütbeli polis açığının olması sebebiyle arayışlar içerisine giren Emniyet Genel Müdürlüğü, sadece rütbeli polis açığını kapatabilmek için zaman zaman açtığı sınavlarla normal polislerden kazananları rütbeli statüsüne getiriyor. Ancak yeni uygulamayla mevcut açığın kapatılması bir yana, açığın daha da derinleşeceği belirtiliyor.

Emniyet teşkilatındaki personel sıkıntısının aşılabilmesi için uzmanlar, bazı tedbirlerle sorunun aşılabileceğini belirtiyor. Önerilerden biri, Askerlik Kanunu'nda yer alan ve bazı meslek sahiplerinin görevdeki sürelerinin askerlikten sayılması uygulaması. Bu uygulamanın polisler için de hayata geçirilebileceği ve böylece askerliklerini yapmamış polislerin önünün açılabileceği belirtildi. Öte yandan, Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde yaşanan sorun ile ilgili Genelkurmay Başkanlığı yetkililerinin çözüm arayışında olduğu; ancak İçişleri Bakanlığı'ndan herhangi bir girişim yapılmadığı öğrenildi.

Orhan Fırat

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber