İşitme engelli çocuklara 'zihinsel engelli' raporu

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 24 Haziran 2008 16:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bulut MÜLHİM - İSTANBUL

Emre Fırat Yalçın 17 yaşında. Doğuştan işitme engelli. Bahçelievler Erkan Avcı Meslek Lisesi'nde yapı ressamlığı bölümü 3. sınıf öğrencisi. İşitme engelli olduğu için 17 yaşına gelene kadar iki yılda bir sağlık kuruluna girerek durumu gözden geçirildi.

Daha önce pedagoglar tarafından testten geçirilen Emre, çocukluk devresini geçerek genç grubuna girdiği için nörologlar tarafından test edilmeye başlandı.

AİLELER ŞİKAYETÇİ

Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde uzman doktorlardan oluşan sağlık kuruluna giren Emre, hafif derecede zeka engelli çıktı. Emre ile birlikte birkaç çocuğa daha aynı şekilde rapor verildiği tespit edildi. Bakırköy'de bulunan İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği'ne başvuran aileler, durumun düzeltilmesi için yardım istedi. Çocuklarında zeka açısından hiçbir sorun olmadığını belirten aileler, sorunun sağlık kurulunu oluşturan heyette işitme engelli çocukların dilinden anlayan kimsenin olmamasından kaynaklandığını iddia etti.

"RAPOR DÜZELTİLMELİ"

İşitme engelli çocukların konuşan kişinin dudaklarını okuyarak anladığını, bu şekilde soruları yanıtladıklarını ifade eden Emre Yalçın'ın annesi Sema Yalçın, "Sağlık kurulunda buna özen gösterecek bu durumun farkında olan bir doktor yok. Verilen bu rapor çocuklarımızın önündeki hayatı olumsuz yönde etkileyecek, hem işitme engelli hem de zihinsel engelli olarak bakılacaklar. Bu raporun düzeltilmesini istiyoruz." şeklinde konuştu. 16 yaşındaki Tolga Dizdar'ın annesi Sevgi Yüksel de, aynı durumdan şikayetçi. İşitme engelli çocukların onların dilinden anlayan kimseler tarafından test edilmesi gerektiğini vurgulayan Yüksel, "Çocuklarımız bu rapor nedeniyle belki iş bulamayacaklar. Başvurdukları işlerde bu rapor nedeniyle geri çevrilecekler. Bu durumun düzeltilmesi için uygun bir heyetle tekrar test yapılması gerekir." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber