E.Ü.'de canlı ameliyatla reflü dersi

Haber Giriş : 26 Ekim 2004 13:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Çocuk Ürolojisi Derneği ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı işbirliğiyle "Vezikoereteral Reflü Kursu" düzenlendi.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Muhittin Erel Amfisi'nde, Türkiye'nin değişik yerlerinden gelen 110 kadar hekimin katılımıyla düzenlenen kursun açılışında, klinik ameliyathanesinden canlı yayın izlettirilerek, tartışma ortamı sağlandı. Burada bir konuşma yapan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı Başkanı ve Türkiye Çocuk Üroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Yunus Söylet, ülkemizde böbrek nakli gerektiren çocuk hastaların dörtte birinin, yetişkinlerin ise altıda birinin hastalığına reflünün yol açtığını söyledi.

İdrarın iki böbrekten süzülerek, idrar torbasından boşaltıldığını açıklayan Prof. Dr. Söylet, "Reflü ise mesanede toplanan idrarın istenmeyen bir şekilde böbreklere geri kaçışıdır. Gerek doğuştan, gerekse idrar torbasının çalışmasının bozulması gibi sebeplerle geriye kaçışı engelleyen kapakçık mekanizması bozulursa, idrar torbasındaki mikroplar böbreklere gider. Bu durum yüksek tansiyon, böbrek iltihabı ve böbrek kaybına kadar yol açan olumsuz sonuçlar doğurur. Zamanında tanı konamazsa, hastalar her iki böbreğini de kaybedebilir" diye konuştu.

Çocukların yaşına ve böbreklerin hasar derecesine göre ilaç ya da cerrahi tedavinin uygulandığını söyleyen Prof. Dr. Söylet, "Doğuştan olan durumlarda, henüz anne karnındayken ultrason kanalıyla genişleyen böbrek tespit edilebilir. Daha ileri yaşlarda ise özellikle ateşli idrar yolu iltihapları bu hastalığa zemin hazırlamaktadır" şeklinde konuştu.

Hastalığın özellikle erkeklerde ilk 1 yaş grubunda ve kız çocuklarında 3-7 yaşlarında görüldüğünü açıklayan Prof. Dr. Söylet, erken teşhis konulması durumunda tedaviden olumlu sonuçlar alınabildiğini ifade etti. Kurs süresince, yaygın olarak kullanılan ameliyat yöntemleri ve değişik teknikler üzerinde duruldu.

netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber