Hava sıcaklıkları artıyor, Türkiye kavruluyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Haziran 2008 11:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İZMİR'deki aşırı sıcaklar, deniz yoluyla kenti görmeye gelen, çoğunluğu Avrupalı turistleri şaşkına çevirdi.

Alsancak'taki İzmir Limanı'na ayak basan turistler, bunaltıcı sıcakla karşılaşınca birbirlerine ?Afrika'ya mı geldik' demekten kendilerini alamadı. MSC Poesia gemisiyle İzmir'e gelen yaklaşak 2 bin turistten hazırlıklı olanlar askılı tişört ve şort giyerken bazı erkek turistler de üstlerini çıkartıp geziye öyle devam etti. Turistler çocuklarını da 40 dereceyi bulan sıcaktan şapka giydirerek korumaya çalıştı, vücutlarına güneş kremi sürdü.

PLAJA TAKSİ YETMEDİ

Lüks yolcu gemisiyle İzmir'e gelen turistlerin büyük bölümü sıcağı hissedince kent içindeki tarihi ve turistik yerleri gezmekten vazgeçti. Turistlerin çoğu limanda kendilerine hizmet veren klimalı taksilere binebilmek için kuyruk oluşturdu. Taksilere 100 euro ödeyen turistler, soluğu Çeşme plajlarında aldı.

GÜNEYDOĞU YANIYOR

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde olduğunu belirten Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri, gün içerisinde 40 dereceyi bulan sıcaklıkların hafta sonundan itibaren 40 dereceyi aşacağını söylediler.

Havaların ısınmaya başlamasıyla vatandaşlar da kendi yöntemleriyle sıcaktan korunmanın yollarını buluyor. Özellikle öğleden sonraki saatlerde kente merkezindeki hareketlilik azalırken, bazı vatandaşlar sıcaklardan korunmak için tarihi sur dipleri, ağaç gölgelikleri,

camilerde oturarak ya da uyuklayarak zaman geçirmeye çalışıyor.

Vatandaşların bu durumu ilginç görüntüler oluşturuyor. Kent merkezinde çocuklar da havuzlarda serinlemeye çalışıyor.

"HAVA SICAKLIĞINA KARŞI DİKKATLİ OLUNMALI"

Sağlık Müdürü Dr. Namık Kemal Kubat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşlı ve çocuklar ile kalp yetersizliği, damar sertliği ve şeker hastalığı olanların sıcak havalarda gerekli olmadıkça sokağa çıkmaması gerektiğini bildirdi.

Kubat, son günlerde etkisini arttıran hava sıcaklığına karşı vatandaşlara şu uyarılarda bulundu: "Sıcaklar en çok da akciğer hastaları ile değişik deri hastalığı

olanları etkiliyor. Güneş ışınlarının etkisinin güçlü olduğu 11.00 - 16.00 saatlerinde dışarı çıkılmamalı. Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için gözlük takılmalı, açık renkli bol elbiseler giyilmeli. Sıcak havalarda güneş yanıklarının yanı sıra sıcak çarpmasına karşı da dikkatli olunmalı. Özellikle yaşlılar, kalp ve tansiyon hastaları sıcak günlerde efor harcamaktan kaçınmalı. Havasız ve kapalı yerlerde uzun süre kalınmamalı. Hava sirkülasyonu sağlanmalı, gerektiğinde gün içinde ılık duş alınmalı. Sıcak çarpmasına maruz kalan kişiler önce serin ve gölge bir yere alınmalı. Vücudundaki sıkı giysiler çıkarılarak başı ve

vücudu ıslatılmak sureti ile serinletilmeli. Bilinç kaybı olan hastalar

hemen en yakın sağlık kuruluşuna götürülmeli."

Sıcak havalarda beslenme konusunda da dikkatli olunması gerektiğini kaydeden Dr. Kubat, kızartma ve aşırı yağlı besinler yerine, hafif ve sulu gıdalar ile taze sebze ve meyvelere ağırlık verilmesi gerektiğini bildirdi.

BOLU'DA SICAKLIK 34 DERECEYİ BULDU

Bolu'da hava sıcaklığının 34 dereceye yükselmesiyle birlikte vatandaşlar göl kenarlarına akın etti.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Bolu kent merkezinde hava sıcaklığı 34 dereceye yükseldi. Havaların ısınmasıyla birlikte sıcak havadan bunalan vatandaşlar doğal güzellikleri ile ünlü Gölcük ve Abant Tabiat Parkına akın etti. Tatilcilerin bir kısmı göl kenarında mangal yaparken,diğerleri de ormanın iç taraflarında serinlemeyi tercih etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber