Sıcak havalarda günde 3 litre su için

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Haziran 2008 16:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Ramazan Canural, yaz mevsiminde günde 3 litre su içilmesi, ayrıca yiyecek ve içeceklere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

İnsan hayatının vazgeçilmezlerinden olan suyun yaz mevsiminde daha da önem kazandığını vurgulayan Başhekim Canural, normalde bir yetişkinin ihtiyacı olan günlük 2 litre suyun yazın 3 litreye çıkarılması gerektiğini ifade etti.

Vücudun susuzluk sinyali vermesini beklememek gerektiğini anlatan Uz. Dr. Canural, "Vücut ısısının ve terlemeyle kaybın artması sebebiyle su içme ihmal edilmemeli. Su dışında içilen çay, kahve, içki veya gazoz gibi içecekler, geçici bir serinlik verdikleri halde vücudun su kaybını kolaylaştırır. Bu sebeple serinlemek için suyun dışında meyve suyu, soda ve ayran gibi içecekler tercih edilmeli. Bunlar vücudun özellikle terlemeyle kaybettiği su ve mineralleri karşılar." dedi.

Yazın ayrıca öğle ve akşam yemeklerinin hafif olması gerektiğini de kaydeden Canural, "Bu da pişirme yöntemlerindeki bir iki değişiklikle sağlanabilir. Et ve et grubu yiyecekler ve hattâ sebzeler, yağda kızartma veya kavurma değil ızgara, fırında, haşlama veya kendi suyunda pişirmeyle hazırlanmalı. Tahıl grubu ürünler tercih edilecekse, tam tahıl grubu ele alınmalı, kepekli ürünler yenmeli. Böylece yeterli posa sayesinde vücuttaki toksinlerin uzaklaştırılmasına yardımcı olunmalıdır." şeklinde konuştu. Pişmiş yiyeceklerin soğuduktan sonra üzeri kapalı olarak buzdolabında saklanması ve fazla bekletilmeden yenmesi gerektiğini de açıklayan Canural, şunları söyledi: "Yenecek miktarda yemek ısıtılmalı. Kalan yemek, defalarca ısıtılıp soğutulmamalı. Derin dondurucudan çıkarılan dondurulmuş yiyecekler tekrar dondurulmamalı. Oda ısısında bekletip buzunu çözdürmek yerine doğrudan pişirilmeli. Sebzeler, çiğ ya da az pişmiş olarak yenmeli. Her şeyin tazesi ve çiğ olanı, en yüksek besin değerlerine sahiptir. Sebzeler, konserve süreci sırasında büyük oranda besin değerini kaybeder."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber