TOKİ'nin kredi notu BB (-) olarak belirlendi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Temmuz 2008 13:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

- Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın (TOKİ) kredi notunu BB (-) olarak belirledi.

Edinilen bilgiye göre, Fitch Ratings 1 Temmuz 2008'de TOKİ'nin uzun vadeli yabancı para cinsinden BB (-) ve uzun vadeli yerel para cinsinden BB olan kredi notlarını teyit etti.

Fitch, TOKİ'yi görünümde "durağan" olarak belirtti.

TOKİ'nin kredi notlarının kamu kuruluşu olması nedeniyle Türkiye'nin ülke notlarına eşit olduğunu ifade eden yetkililer, idarenin kredi notlarının, kamu kuruluşu statüsünün, hükümetin üzerindeki sıkı kontrolünün ve konut politikasında oynadığı önemli rolün bir yansıması olduğunu belirttiler.

TOKİ'den yeni kaynak ve yabancılara mülk atağı

- Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, kaynak geliştirme çalışmaları kapsamında dışarıdan kredi ve fon bulabileceklerini, yabancı ortak getirebileceklerini bildirdi.

A.A muhabirinin sorularını yanıtlayan Bayraktar, kaynak geliştirme konusunda A, B, C planları bulunduğunu, duruma göre bunları tek tek devreye sokacaklarını belirtti.

Peşin ödemede indirimli satış kampanyasının da kaynak geliştirme çalışmaları çerçevesinde uygulamaya konulduğunu kaydeden Bayraktar, ellerinde çok sayıda arsa bulunduğunu belirtti. Bayraktar, şöyle devam etti:

"O arsaları da, kooperatiflere, kooperatif birliklerine, yap-satçılara satacağız. Oradan da bir kaynak toplayacağız. Aynı şekilde elimizde çok kıymetli arsalar var. Onların bazı problemleri var. Bu problemleri giderip, halkımıza sunacağız. Oradan çok bol para geleceğini tahmin ediyoruz. İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Antalya, Muğla, Bodrum, her tarafta bu tür arsalarımız var. Onları tezgaha koyacağız, cilalayacağız biraz, sonra satacağız.

Dışarıdan da kredi bulabiliriz, fon bulabiliriz. Dışarıdan ortak getirebiliriz, ortak yatırımcı bulabiliriz. Halen bu konuda görüşmeler yapıyoruz. Bizimle ortaklık yapmak isteyenler var."

TOKİ Başkanı Bayraktar, yabancılar için de Çanakkale'den Hatay Körfezine kadarki sahil bandında projeler geliştireceklerini, bunlara da 5-6 ay içinde başlanacağını bildirdi.

Bu projeler için Maliye Bakanlığından 20 dolayında yer istediklerini ifade eden Bayraktar, yabancılara yönelik tatil köyü standardındaki konut projeleri için de şu bilgileri verdi:

"Yabancılar için yaptırılacak ve içinde her türlü donatının yer alacağı 'villa kent' niteliğindeki konutların proje safhasındayız. Bunlara da önümüzdeki 5-6 ay içinde başlayacağız. Biz, bunların arsalarını özel sektöre vereceğiz. Müteahhitlere (getirin projenizi, verin teklifinizi) diyeceğiz. (Bizim hasılatımız ne olacak?) (Şu olacak.) Her şey belli olduktan sonra proje başlayacak. Ama bu iş çok başarılı olacak.

Piyasanın oluşturduğu fiyatlardan onları satacağız.Yabancılara mülk satışından niye korkuluyor ki? İspanya'ya bakın, Yunanistan'a bakın.

Bizim yapmak istediğimiz şey de bu. Biz de sahil şeritlerimizde yabancılar için bu tür projeleri hayata geçireceğiz. Bunların da yok satacağına inanıyoruz. İçeridekiler de alabilir tabi."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber