İş aramak kolaylaşıyor

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 08 Temmuz 2008 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AHMET KIVANÇ (Arşivi) E-istihdam sistemiyle iş arayan işsizlerle işçi arayan işverenler internette buluşuyor. Türkiye İş Kurumu, e-istihdamda hedefin 2.5 milyon işsizi kayıt altına almak olduğunu belirtirken, 500 bin işverenin e-istihdama kayıtlı olduğunu duyurdu

ANKARA - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürü Namık Ata, hizmete sunulan e-istihdam projesiyle iş arayanların evlerinden ya da herhangi bir yerden internetten iş başvurusunda bulunma imkânına kavuşturulduğunu ve hedeflerinin, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) anketlerinde işsiz olarak görünen 2.5 milyon kişinin tüm bilgilerini e-istihdam sisteminde kayda almak olduğunu söyledi.

Köyden bile başvurulabilir

Namık Ata, geçen ay başında hizmete sunulan e-istihdam sistemiyle iş arayan işsizlerle işçi arayan işverenleri internet ortamında buluşturmaya başladıklarını söyledi.

Sistem sayesinde işsizlerin evinde, köyünde oturduğu yerden internet üzerinden iş başvurusunda bulunabildiğini ifade eden Ata, işçi arayan işverenlerin de yine internet sitesine girerek istediği niteliklere uygun kişileri bulabildiğini anlattı. Ata, sistemin işleyişi ile ilgili şu bilgileri verdi:

?İş arayanlarla işçi arayanların birbirlerine ulaşamaması, işgücü piyasasının önemli bir sorunu. Bu sistem sayesinde işçiler yaş, eğitim, gördükleri mesleki eğitim kursları, iş deneyimleri gibi bütün kişisel bilgilerini sisteme kaydediyorlar. İşçi arayan işverenler de aradıkları niteliklere uygun kişileri bularak, sistemde kayıtlı olan adres ve telefonlarından işçilere doğrudan ulaşıyorlar. Daha önce bu işlemler uzun yazışmalar gerektirdiği için ayları alıyordu. Şimdi hiç bir formalite söz konusu olmadığı için arz ve talep otomatik olarak, çok kısa sürede buluşuyor. İşe alım işleminden sonra İşkur'a ise yine internet ortamından ?işe yerleşti' bilgisi veriliyor.?

Sistemin işsizler tarafından henüz yeterince kullanılmadığını ama kısa süre içerisinde uygulamanın yaygınlaşacağını tahmin ettiklerini belirten Namık Ata, sözlerini şöyle sürdürdü:

?Türkiye'de işsiz sayısı konusunda muhtelif rakamlar telaffuz ediliyor. Bizde kaydı bulunan işsiz sayısı çok az olmakla birlikte TÜİK'in anketlerinde 2.5 milyon işsiz görünüyor.

Hedefimiz TÜİK anketlerindeki 2.5 milyon işsizi, tüm özellikleriyle birlikte sisteme kaydetmek. Böylece kayda dayalı gerçek istatistiki veriler tam olarak ortaya çıkacak. İşsizler girsin kaydolsunlar, para da almıyoruz. Sadece 15-20 dakika zaman ayırarak formu dolduracaklar.? Namık Ata,81 ilde 12 bin 700 işyerinde yaptıkları son ankete göre Türkiye genelinde yaklaşık 40 bin açık iş bulunduğunu söyledi.

En çok imalat sanayiinde kaynakçı, tornacı gibi mesleklerde eleman ihtiyacı olduğunu belirten Namık Ata, yazılım ve sağlık sektörlerinde de yoğun işgücü açığı bulunduğunu, bu alanlara yönelik eğitimlere öncelik vereceklerini söyledi.

500 bin işveren kaydoldu

E-istihdam sisteminde işverenlerin de kaydedildiğini belirten Ata, şu an sistemde kayıtlı işveren sayısının 500 bini bulduğunu, hedeflerinin 1 milyon işveren rakamına ulaşmak olduğunu söyledi. Sisteme işveren olarak, şirketlerde temsil ve imza yetkisi bulunan yetkililerin giriş yaptığını kaydeden Ata, işveren kaydı ile neyi amaçladıklarını da şöyle anlattı:

?İşveren kayıtlarının içerisinde o işyerinde kaç kişinin çalıştığı, bunların eğitim durumu, kaç tanesinin hangi branşta olduğuna ilişkin bilgileri topluyoruz. İşverenler çekinmeden bize doğru bilgileri verebilir, çünkü bu bilgiler gizli olduğu için hiçbir kurumla paylaşmamız söz konusu olamaz.?

300 milyon YTL kaynak

Namık Ata, e-istihdam sistemine kaydolan işverenler arasında altı ayda bir anket yaparak hangi branşlarda işgücüne ihtiyaç duyduklarını soracaklarını belirtti. Kanunda yapılan değişiklikle artık hangi alanda mesleki eğitim verileceğinin il istihdam kurullarınca belirleneceğini anımsatan Ata, böylece mesleki eğitime yönelik kaynakların da daha verimli kullanılacağını ifade etti.

İşsizlik Fonu'ndan mesleki eğitim için yaklaşık 300 milyon YTL kaynak aktarılacağını kaydeden Ata, bu kaynağın, vasıflı eleman ihtiyacı duyulan mesleklerde verilecek eğitimlerde kullanıla-cağını belirtti. Ata, ?Geçerli mesleği olmayan insanları,

ihtiyaç duyulan mesleklerde yetiştirmek için harçlıklarını bile veriyoruz? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber