'Çarpıntı' deyip geçmeyin

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 09 Temmuz 2008 08:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gün içerisinde nedensiz olarak kalp çarpıntısıyla karşı karşıya kalıyorsanız, yaşam biçiminizi gözden geçirmelisiniz... Uzmanların önerilerine mutlaka kulak verin.

Aşağı yukarı herkes çarpıntının ne olduğunu bilir. Kalp atımlarının belirgin bir biçim aldığı bu durumu anlatmak için "Yüreğim göğsümden fırlayacakmış gibi oldu" ya da "Yüreğim ağzıma geldi" gibi deyimler sık kullanılır. Çarpıntılar çok değişik biçimlerde görülebilir. Otobüse yetişmek için hızlı koşarsanız, veya 2 kat merdiveni çabuk çıkmışsanız, kalbinizin çok hızlı ve güçlü bir biçimde vurduğunu hissedersiniz. Bu bütünüyle normaldir. Ama evinizde, koltuğunuzda rahatça otururken veya yatağınızda dinlenirken aynı şey olursa, bunu anormal saymakta haklı olursunuz. Tıp dilinde palpitasyon denilen çarpıntının nedenleri çeşitlidir. Bir kalp hastalığı söz konusu değilse; aşırı yorgunluk, fazla sigara içmek, alkol, sinirlenmek, kansızlık, havasız yerde uzun süre kalmak, hazımsızlık, çay, kahve veya zehirlenmelerden kaynaklanabilir.

FAZLA KİLOLARINIZDAN HEMEN KURTULUN

* Olağandışı bir stresiniz veya üzerinizde duygusal veya fiziksel aşırı bir yük varsa, çarpıntı şikayetiniz olabilir. Stressiz bir yaşam mümkün değil. Ancak bunu en aza indirmek için yaşam biçiminizi düzenlemelisiniz. Gerginliğe bağlı çarpıntılar stres nedeninin ortadan kalkmasıyla kaybolur.

* Alınan bazı ilaçlar (mesela antidepresanlar, hormon ilaçları, vb.) çarpıntıya neden olabilir.

* Kilosu fazla olan, küçük eforlarla çarpıntıdan şikayet edenlerin zayıflamaları çarpıntıyı azaltabilir.

* Çarpıntı bazen vücuttaki başka önemli bir hastalığın bulgusu olarak da karşımıza çıkabilir. Örneğin hipertansiyona bağlı çarpıntılar tansiyonun kontrole alınması ile ortadan kalkar. Hipertiroidi veya hak arasında zehirli guatr olarak bilinen hastalıkta, tiroit hormonunun kalbi hızlandırıcı etkisine bağlı olarak çarpıntı olur. Kan düşüklüğü olan (anemik) kişilerde kalp, az olan kanı vücuda dağıtabilmek için dakikadaki atış sayısını artırır ve çarpıntıya yol açar.

* Çay, kahve gibi kafeinli içeceklerin aşırı miktarda tüketilmesi çarpıntıya neden olabilir. Yemekten sonra 1 kahve içme alışkanlığı varsa, bundan vazgeçmek gerekmez ancak aşırıya kaçmaktan uzak durulmalıdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber