KEY alacaklarına sahip çıkan kalmadı

Haber Giriş : 29 Ekim 2004 10:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesapları sahipsiz kaldı. Çalışmaları yürütmesi kararlaştırılan Hazine topu TOKİ'ye, o da tasfiye halindeki Emlak Bankası'na attı Tasfiyesi yılan hikayesine dönen, çalışanların Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesapları, sahipsiz kaldı. Hükümet ve memurlar arasındaki toplu görüşmelerde, KEY hesaplarının tasfiyesine yönelik çalışmaların Hazine tarafından yürütülmesi kararlaştırılmasına rağmen, Hazine konuyla ilgisi olmadığını belirterek topu Toplu Konut İdaresi'ne (TOKİ) attı.

TOKİ ise KEY hak sahiplerini belirlemeye yönelik çalışmaların tasfiye halindeki Emlak Bankası tarafından yürütüldüğünü kaydetti.

Toplu görüşmeler sırasında konuyu gündeme getiren memur sendikaları, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'den çözüm istedi. Bakan Şahin, her türlü desteği vereceklerini belirtirken, toplu görüşmelere katılan Hazine yetkilileri de bu konuda çalışma yapacaklarını kaydetti. Toplu görüşmeler sonucunda da KEY hesaplarına yönelik olarak Hazine ve sendika temsilcilerinden oluşan bir komisyon kurulması kararlaştırıldı ve buna yönelik çalışmaların Hazine nezdinde yürütüleceği açıklandı.

KİMSE SAHİPLENMİYOR

Ancak, toplu görüşmelerde alınan bu karara rağmen Hazine konuya sahip çıkmadı. AKŞAM'ın sorularını yanıtlayan üst düzey bir Hazine yetkilisi, KEY hesaplarının tasfiyesi konusunda konunun muhatabının TOKİ olduğunu söyledi. Hazine olarak yapabilecekleri birşeyin olmadığını kaydeden yetkili, TOKİ'nin çalışma yapmasına rağmen daha hak sahiplerinin alacakları konusunun dahi netlik kazanmadığına işaret etti.

Hazine'nin topu attığı TOKİ tarafından AKŞAM'a yapılan açıklamada ise KEY hak sahiplerini belirlemeye yönelik çalışmaların tasfiye halinde Emlak Bankası tarafından yürütüldüğü belirtilerek, bu konudaki çalışmaların, TOKİ'nin sorumluluğu ve inisiyatifi dışında olduğu kaydedildi. Açıklamada, 'Tasfiye halinde Emlak Bankası tarafından yürütülen hak sahiplerinin tespitine yönelik çalışmaların sonuçlandırılmasının ardından, Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı hisse senetleri, hak sahiplerine payları oranında teslim edilerek tasfiye işlemi sonuçlandırılmış olacaktır' denildi. TOKİ'nin açıklamasında, KEY hak sahiplerinin mağduriyetini gidermek için hak sahiplerinin alacaklarının nakit olarak ödenmesi için yasa değişikliği çalışması yapıldığı da belirtildi. Yıllarca KEY alacaklarını bekleyen memur sendikaları da fonun sahipsiz kalmasına tepki gösterdi.

SENDİKALAR TEPKİLİ

Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız, toplu görüşmelerde Bakan Şahin'in, 'her türlü desteği sağlayacağız' diyerek söz verdiğini hatırlatarak, 'Bakan sahip çıkmalı. Hazine yetkilileri de kolaylık gösterecekti. Bu konuda Bakan Babacan'la görüşmeyi bekliyoruz' dedi. Memur-Sen Başkanı Ahmet Aksu 'Herkes birbirine topu atıyor ama ortada para yok. Memurlar da onlara öyle bir top atar ki bulundukları mekanda oturamazlar' derken KESK Başkanı Sami Evren Hazine Müsteşarlığı ile biraraya gelerek konunun çözümünü ele almayı kararlaştırdıklarını belirtti. Evren, 'İnsanların parasını Emlak Bankası Hazine'ye devretti. Hazine denetiminde olmalı. Muhatabımız Hazine'dir. Ancak şimdi ciddiyetsiz bir durum oluştu. Olayın üzerine yatıp zaman aşımı yaratmak istiyorlar. Ortada para var mı onu da bilmiyoruz' dedi.

Akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber