Şoförlere 'psikoteknik' uyarı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Temmuz 2008 17:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Karayolu Taşıma Yönetmeliği gereği ticari amaçlı yolcu ve yük taşımacılığı yapan sürücülerden 5 yılda bir istenecek ''psikoteknik muayene raporu'' uygulaması zorunluluğunun yılbaşından itibaren başlayacağı bildirildi.

AA muhabirinin, derlediği bilgilere göre, 25 Şubat 2004 tarihinde yürürlüğe giren Karayolu Taşıma Yönetmeliği, yolcu ve yük taşıyan otobüs, kamyon ve TIR sürücülerinde, eğitimden sağlığa bazı özelliklerin aranmasını hüküm altına alıyor.

Yönetmeliğin ilgili maddesine göre, sürücülerin yolcu ve eşya taşımacılığına ait taşıtlarda çalışabilmesi için ticari taşıtın niteliğine göre sürücü belgesine sahip olmalarının yanı sıra, yolcu taşımacılığında en az lise veya dengi okullardan birini, yük ve kargo taşımacılığında ise ilköğretim okulunu bitirmiş olmaları gerekiyor.

Sürücüler için sağlık açısından da bazı düzenlemeleri içeren yönetmeliğe göre, sürücülerin bedenen ve psikoteknik açıdan sağlıklı olduklarını gösteren bir sağlık raporunu da yetkili sağlık kuruluşlarından her 5 yılda bir almaları zorunlu kılınıyor.

Uygulamanın başlayacağı 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren yapılan denetimlerde otobüs, kamyon ve TIR sürücülerinden istenecek psikoteknik muayene raporu olmayanlara ise idari para cezaları uygulanacak.

-UYGULAMAYA 5 BUÇUK AY KALDI AMA-

Mersin'de faaliyet gösteren Sesam Psikoteknik Değerlendirme Merkezi sahibi Osman Yılmaz, zaten yürürlükte olan uygulamanın 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren zorunlu hale geleceğini belirterek, 5 buçuk ay kalmasına rağmen merkezlere yapılan başvurunun yetersizliğine dikkat çekti.

Psikoteknik değerlendirmenin, bireyin belirli bir işteki yeterliliğinin ortaya konması amacıyla gerekli bedensel ve zihinsel özeliklerinin testler aracığıyla ölçülmesi olduğunu ifade eden Yılmaz, bunun belirli programlar yüklenmiş simülatörler aracılığıyla yapıldığını söyledi.

Sağlık Bakanlığınca öngörülen yaklaşık bir saatlik testin ardından merkezdeki psikolog ve psikiyatrın değerlendirmesinden sonra raporun verildiğini anlatan Yılmaz, uygulama tarihin yaklaşmasıyla birlikte yığılmalar yaşanabileceğini öne sürdü.

Testin önemine değinen Yılmaz, şunları kaydetti:

''Aslında bu testin zorunluluk dışında yer alan sürücülerin de yapmasını öneriyoruz. Çünkü test sonrasında bazı sürücüler farkında olmadığı eksikliğini tespit edebiliyor. Mesela bir sürücü girdiği testin ardından sağ aynasını pek kullanmadığını öğrendi. Böylelikle aracını kullanırken, bu konuda daha dikkatli olacaktır. Dolayısıyla trafik kazalarında da bir düşüş meydana geleceğini tahmin ediyoruz.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber