Tiroid hastalığı gözü de etkiliyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 14 Temmuz 2008 12:47, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Tiroid bezinin az ya da çok çalışmasına neden olan tiroid problemleri gözlerde de bir takım sorunlara neden olabiliyor.

Yeditepe Üniversitesi Göz Hastanesi'nden Yrd. Doç. Dr. Deniz Oral, tiroide bağlı göz rahatsızlıklarının neler olduğunu şöyle anlatıyor:

?En sık olarak tiroid bezinin fazla çalıştığı hipertiroidide, nadir olarak da tiroidin az çalışması durumunda gözlerde bazı değişiklikler ortaya çıkabiliyor. Örneğin alt göz kapakları aşağı iniyor, üst kapaklar yukarı doğru çekiliyor. Göz küresinin arkasındaki yağ yastığında ve gözün hareketini sağlayan kaslarda hücre birikimi sonucu gözlerde öne itilme ve şaşılık ortaya çıkabiliyor. Bu hastalığın temelinde bağışıklık sisteminin bugün hâlâ daha tam olarak açıklanamayan bir bozukluğu yatıyor.?

Tiroide bağlı göz bozukluklarının tiroid hastalarının yaklaşık olarak yarısında görüldüğünü belirten Oral, ?Hangi hastada ne zaman ve ne şiddette görüleceğini bilmek mümkün değil. Hastaların çoğunda gözlerdeki etkilenme tiroid hormonlarındaki bozulma ile aynı dönemde başlamasına karşın bazı hastalarda önce göz bozuklukları ortaya çıkıyor ve daha sonra hormonlar bozuluyor. Kimi hastalarda ise önce hormonlar bozuluyor ve yıllar sonra göz sorunları ortaya çıkabiliyor. Sigara içen tiroid hastalarında göz sorunları daha sık ve daha şiddetli olarak görülüyor.? diyor.

Hastayı izleriz

Gözlerde ortaya çıkan belirtilere hemen müdahale edilmediğine dikkat çeken Oral, bunun nedenini de şöyle açıklıyor:

?Tiroide bağlı göz sorunlarında başlangıçtaki ilk 2-3 yıllık süre aktif dönem olarak adlandırılır ve bu dönemde gözlerdeki değişimler devam eder. Bu dönemde biz hastayı düzenli aralıklarla takip ediyoruz. Aktif dönemde sadece görmeyi tehdit edecek boyutta sorunlar varsa daha kapsamlı bir tedavi gerekebiliyor. Göz kapaklarında aşırı çekilme veya gözlerde aşırı öne itilme nedeniyle gözler kapanmıyorsa veya görme sinirinde sıkışma varsa steroidli ilaçlar ile tedavi veya radyoterapi uygulanması gündeme gelebiliyor. Hatta bazı hastalarda acil cerrahi müdahele ile göz çevresindeki kemiklerin bir kısmının çıkarılarak gözün biraz daha geriye alınması gerekebiliyor.

Hastalığın aktif döneminin sonunda gözdeki değişiklikler belli bir noktada sabitlenir. Bu noktadan sonra gözlerde oluşan bozuklukların kalıcı anlamda tedavi edilmesi gündeme geliyor. Göz kaslarındaki dengesizlik nedeniyle şaşılık varsa şaşılık ameliyatı yapıyoruz. Üst göz kapakları çok yukarı çekilmişse aşağı indiriyoruz. Alt kapak düşüklüğüne yönelik olarak kapak yükseltme ameliyatı yapıyoruz. Bütün bu işlemleri hastada oluşan göz sorunlarının derecesine göre planlıyoruz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber