Ev kadınları gönüllü gıda müfettişi olacak

Haber Giriş : 31 Ekim 2004 07:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, gıda denetimine toplumun çeşitli kesimlerinin katılımını sağlamak üzere yeni bir proje hazırladı. Ev kadınlarından çeşitli meslek gruplarında çalışanlara kadar herkese açık olacak "gönüllü gıda denetmenliği" ile fahri trafik müfettişliğine benzer bir proje gıda güvenliği alanında yaşama geçirilecek.

Tarım Bakanı Sami Güçlü'nün danışmanı Reşat Özcan'ın hazırladığı projeyle kamunun yaptığı denetimlerden memnun olmayanlara bizzat denetim olanağı sunulurken, denetimlerde yaşanan rüşvet uygulamalarına engel olunacak.

ÜÇ BÜYÜK İLDEN BAŞLAYACAK:

İlk aşamada İstanbul, Ankara ve İzmir'de başlatılacak uygulama daha sonra tüm illere yayılacak. Gönüllü gıda denetmeni sayısının belirlenmesinde il bazında kayıtlı gıda ile ilgili işyeri sayısı esas alınacak. Bir ilde gönüllü gıda denetmeni sayısı, il bazında kayıtlı gıda ile ilgili işyeri sayısının yüzde 5'ini geçmeyecek. Bu sayı Büyükşehir statüsünde olan illerde iki katına çıkarılabilecek. Bu ölçütle ülke genelinde 15 ila 25 bin dolayında gönüllü gıda denetmeni olması öngörülüyor.

Gönüllü gıda denetmeni olmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, en az 25 yaşında ve lise mezunu olma şartları aranacak. Kamu hizmetlerinden yasaklı olmama şartı da istenecek. Başvurular tarım il müdürlüklerine yapılacak. Eğitim programına katılanlara 'gönüllü gıda denetmeni belgesi' verilecek.

ÜNLÜLER DE DENETMEN OLACAK:

Bakanlık ayrıca kamuoyunda saygınlık uyandıran ünlü isimlere de gönüllü gıda denetmenliği belgesi vererek, gönüllü gıda denetmenliğinin toplumda kabul görmesini sağlayacak. Gönüllü gıda denetmenleri, gıda alanındaki tüm ihlalleri tutanakla bakanlık teşkilatına bildirecekler. Gönüllü denetmen tatilde de görev yapabilecek. Denetmenler, denetledikleri kuruluşlardaki görevlileri küçük düşürücü davranışlarda bulunamayacak. Numune ve benzeri adlar altında ürün talep edemeyecekler. Görevini kötüye kullanan denetmenlerin görevlerine son verilecek.

5 MİLYAR CEZA:

Gönüllü gıda denetmenlerinin görevlerini yapmasına engel olan ilgililer 5 milyar liraya kadar para cezası ile cezalandırılabilecekler. Eylemin tekrarı halinde bu ceza iki katına kadar artırılabilecek. İşyeri sahiplerinin de hazırlanan tutanğa itiraz hakkı bulunacak

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber