Melen suyuna atıklar karıştığı iddiası

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Temmuz 2008 12:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, Melen suyuna Düzce'nin kanalizasyonu ve sanayi atıklarının karıştığını, havzada herhangi bir koruma bandı olmadığını iddia etti.

Tekin, CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, İstanbul'un ciddi boyutlarda su sorunuyla karşı karşıya bulunduğunu, buna karşın İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin "su politikası olmadığı"nı öne sürdü.

Geçen hafta İstanbul'un su sorununun çözümünde önemli proje olarak gösterilen Melen Çayı'nda incelemelerde bulunduklarını anlatan Tekin, "İnceleme sonucunda gördük ki Melen suyuna Düzce'nin kanalizasyonu ve sanayi atıkları karışıyor, havzada herhangi bir koruma bandı yok, bu nedenle de hayvanlar rahatça dolaşıyor" dedi.

Uğurluköy'deki Melen Çayı'nın İstanbul'a pompalanmadan önce depolandığı yerden numune aldıklarını ve Bakırköy İl Halk Sağlığı Laboratuvarı'nda incelettiklerini dile getiren Tekin, şunları söyledi:

"Suyu, 'kuyu suyu' diyerek incelettirdik. Maalesef İstanbul'da Melen suyunu analiz yaptırabileceğiniz bir yer yok. Analiz sonucunda 1000 oranında koli basili çıktı. Normal şartlarda 200 koli basili olan yerlerde denize girmek bile tehlikeli. Analiz sonucunda İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik uyarınca içerisinde partiküller ve gözle görülen canlı organizma tespit edildiğinden suyun kullanıma uygun olmadığı belirtildi. Bu manzara hoş değil. Milyar dolarlık harcama yapılıyor, ama koruma bandı bile yok."

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bir an önce bu sorunu çözmesi gerektiğini ifade eden Tekin, suyu kirlettikten sonra arıtmak yerine suyun kirlenmesini önlemenin daha doğru olduğunu söyledi.

CHP İstanbul İl Başkanı Tekin, "Her su arıtılabilir, ama suyun kirlenmemesi gerekir. Melen havzasında evsel ve sanayi atıklarının suya karışması engellenmiyor, havza koruma yönetmeliği yok. Bu konuda DSİ, Düzce Belediyesi ve İSKİ'nin el ele vererek havzayı koruması gerekiyor. Kirlenmiş suyu arıtmak son derece zor" dedi.

İBB'den Melen savunması

- İstanbul Büyükşehir Belediyesinden, "Melen sistemi hayata geçirilmeseydi, yağışlı mevsime kadar yetebileceği duyurulan içme suyu kaynaklarının çok daha önce tükenme riski bulunduğu" bildirildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, Melen sisteminin devreye girdiği 20 Ekim 2007'den bugüne kadar Melen-Yeşilçay sisteminden 180 milyon metreküp su alındığı ifade edilerek, "Melen devreye girmeseydi bugün barajlarımızda 258 milyon metreküp değil, 78 milyon metreküp su kalmış olacaktı. Bu, İstanbul'a kesintisiz su sağlayan Melen yatırımının ne kadar önemli olduğunu göstermektedir" denildi.

Açıklamada, 50 yıllık su akım istatistikleri dikkate alınarak, Melen'den yılda ortalama 268 milyon metreküp su temin edileceğinin hesaplandığı, yağış rejimine göre ve mevsimsel değişikliklere göre bu ortalamanın altında veya üstünde su temin edileceğinin belirtildiği, bu hususların, Melen yatırımına başlarken kamuoyu ile paylaşıldığı anlatıldı.

Bu nedenle Melen'de regülatörlerden alınan suyun debiye göre değişiklik gösterdiği vurgulanan açıklamada, Yeşilçay ve Melen çaylarından, debisi düşse bile kurak yaz aylarında dahi regülatör sistemi ile günde 300 bin-350 bin metreküp ham su alındığı kaydedildi.

Açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"8 Mayıs 2008 itibariyle İstanbul barajlarındaki su rezervi yüzde 46 seviyesine çıkmıştır. 1 Mayısta Melen'den günde 702 bin metreküp su temin edilmiştir. Bu rakam 16 Temmuzda 425 bin metreküpe düşmüştür. Melen sistemi hayata geçirilmemiş olsaydı bugün yağışlı mevsime kadar yetebileceğini duyurduğumuz içme suyu kaynaklarımızın çok daha önceden tükenme riski mevcuttu. Darlık Barajı'nın sisteme alınması ile Melen Yeşilçay sisteminden günlük alınan su miktarı artabilecektir. Ortalama 73 günlük azalmalar nedeniyle mevsimsel su eksilmeleri regülatörün kaynağında bulunan Hasanlar Barajı'ndan sağlanacak su ile aşılacaktır."

"Tasarrufa devam"

Açıklamada, 4 aşamalı Melen Projesi'nin DSİ tarafından sürdürülen tüm etaplarının tamamlanmasıyla da yıllık 1 milyar 180 milyon metreküp su alabilme imkanına kavuşulacağı belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Bugün İstanbul'da kesintisiz bir şekilde su akmasının ve yağışlı mevsime kadar da kaynaklarımızın yetecek olmasının en büyük sebebi de hayata geçirilen bu yatırımlardır. 2007'de yaz mevsiminin çok sıcak geçmesi, yağış miktarının da son 50 yılın en kurak döneminin yarısı kadar gerçekleşmesine rağmen İstanbul'da su kesintisi yapılmamıştır. Geçen yıl yapılan tasarruf olumlu sonuç vermiş ve iki Elmalı Barajı büyüklüğünde (38 milyon metreküp) su birikimi olmuştur. Barajlarımızda yeterli miktarda su bulunsa bile, tasarrufa devam edilmesi kanaatindeyiz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber