KEY hesapları için olur olmaz her siteye girmeyin, mağdur olmayın

Haber Giriş : 28 Temmuz 2008 08:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

KEY (Konut Edindirme Yardımı) Dikkat Son zamanlarda KEY (Konut Edindirme Yardımı) hesapları internettenElektronik posta ve bazı siteler tarafından sorgulanıyor fakat bu sorgulamalar ne kadar güvenli ne kadar tehlikeli bilinmez yoksa kişisel bilgi hırsızlığımı açıkçası şuan tam bir bilgi yok.

Bazı internet kullanıcılarına son zamanlarda KEY odemeleri hakkında mailler gitmektedir. bunların kimi phishing (oltacılık) kimi başka bir siteye yönlendirerek girilen bilgileri başka bir database veya mail hesabına aktarmaya ayarlanmış sistemler.

Bilgilendirme amaçlı bazı örnekler vermek gerekirse; KEY ödemeleri hiçbir Devlet veya resmi kuruluş tarafından Mail (E-Posta) ile sorgulanmamaktadır. size gelen elektronik posta KEY ödemeleri hakkında kişisel bilginizi veya bir siteye yönlendirmek istiyorsa asla Mailinizdeki linklere tıklamadan gelen E-postayı direk siliniz.Ve bu tür mailler için e-posta servisinizin " spam " ( gereksiz posta) seçeneğini kullanınız. Aksi takdirde sahtekarlık içeren birçok olayla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Nedir bu Phishing?

Phishing; sanal dolandırıcılık olarak açıklayabiliriz.Phishing yönteminde amaç internet kullanıcısını kandırarak, kullanıcıya ilişkin kredi kartı bilgileri, banka hesap numaralarından bu hesaba ait online internet şifresine kadar birçok özel bilgileri ele geçirmektir.

Bu dolandırıcılık işlemi nasıl gerçekleştirilmektedir?

e-posta ile gönderilen sahte mesajlar kullanılan yöntemlerin başında gelmektedir. Bu e-posta, bir ticari kurumdan(bankalar, alışveriş siteleri vb.) geliyormuş gibi bir izlenim yaratır. Bu, kullanıcının kendisine ait bilgileri girmesi için kurumun internet adresine ilişkin bağlantıya(link) tıklamasını içeren bir e-posta olabilir. E-posta içeriği kişisel bilgilerin güncellenmesi, sistemdeki yeniliklerin hesabınızda aktif olması için şifrenizi girin gibi mesajlardır.

Bunu gören kullanıcı e-posta ile gelen mesajdaki bağlantıya tıkladığında kurumun web sitesinin birebir kopyası olan başka bir sayfaya yönlendirilir. Burada girilen şifre gibi özel bilgiler artık başkasının eline geçer. E-posta kullanım oranının çok yüksek olması bu tür online dolandırıcılık işlemlerinin e-posta yoluyla gerçekleşmesinde temel etmenlerden biridir. E-posta içeriğinde belirtilen bağlantı(genellikle ticari kurumların web sitelerine yönelik sahte gösterim) kullanıcıların aldanmasında büyük rol oynar. İnternet kullanıcısı, üyesi olduğu ticari bir kurum sitesine yönlendirildiğini sanıp kendisine belirtilen yönergeleri uygular. Sonuçta online dolandırıcılık işlemiyle gerçekleşir.

örnek birkaç mail

* [email protected] Bu e-Posta adresi istenmeyen postalardan korunmaktadır, görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.
* [email protected] Bu e-Posta adresi istenmeyen postalardan korunmaktadır, görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.
* [email protected] Bu e-Posta adresi istenmeyen postalardan korunmaktadır, görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Bu gibi adreslerden mail geliyorsa asla maillere bakmayınız ve direk siliniz.

Devlet sistemleri ".tr" "gov.tr" veya "edu.tr" dışında ".tr" uzantısı olmayan bir siteden asla Tc kimlik numaranız ile sorgulama ve KEY (Konut Edindirme Yardımı) sorgulaması yapmayınız. Devlet birimlerinin şuan hiçbir resmi sitede KEY sorgulama uygulması yoktur. Bu yüzden bazı hackerlar için fırsat doğmuştur. Tc KİMLİK sorgularınızı. http://www.tckimlik.nvi.gov.tr adresi dışında hiçbir yerde sorgulamayın ve sorgulama için gelen istek Maillere asla tıklamayın. Eğerki mail geldi ve tıkladıysanız ya da bilgilerinizi herhangi bir Fake site dediğimiz resmi olmayan bir siteye girip KEY sorgulama hakkında bilgi alamazsanız. http://www.bilisimsuclari.iem.gov.tr ile iletişim kurunuz.

http://www.cyber-world.gen.tr/tr/makaleler/tum-makaleler/key-konut-edindirme-yardimi-dikkat

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber