Keneden bulaşan KKKA hastalığında büyük umut

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 06 Ağustos 2008 16:27, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Yüksel MENEKŞE/TOKAT, (DHA)

KENE ısırmasıyla bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını atlatanların kanından geliştirilen aşıda sona gelindi. Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmanın ilk denemesinin başarıyla tamamlandığı ve bu kandan üretilen aşının, KKKA hastası olanları iyileştirdiğini belirten Tokat Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Fatih Şua Tapar, ?İyileşen hastalar tamamen iyileşiyor ve bir daha yakalanmıyor. Sadece hastalığı geçirenlerin değil, hayvanlardan da plazma alınabiliyor. Geçen yıl 10 denekte tam başarı sağlandı. Bu yılki çalışmalarda da başarılı olursa KKKA aşısı büyük ölçüde üretilmiş olacak? diye konuştu.

Kene ısırması sonucu bulaşan ve çok sayıda kişinin ölümüne neden olan KKKA hastalığının tedavisinde yeni bir umut ışığı doğdu. Sağlık Bakanlığı ve Hıfzısıhha merkezi tarafından yürütülen çalışmalarda, daha önce KKKA hastalığı geçirerek iyileşenlerin kanı, hastalığın tedavisinde kullanılacağı açıklandı. Geçen yıl ilk denemesi yapılan aşı çalışmasında, hastalıktan kurtulanların kanından yapılan aşı, KKKA hastası olan kişiler üzerinde başarılı sonuçlar verdi.

Çalışmalar kapsamında bu yıl Tokat, Çorum ve Yozgat'ta sağlığına kavuşan 25 kişiden kan alındı. Konu hakkında bilgi veren Tokat Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Fatih Şua Tapar, bu yılki çalışmaların da başarılı olması halinde, KKKA hastalığının aşısının büyük ölçüde tamamlanmış olacağını söyledi. Tapar, şöyle konuştu:

?Bilindiği gibi KKKA hastalğının belirgin bir tedavisi yok. Denenen bazı ilaçlar vardı ama faydası olmadı. Yapılan tek şey hastalara destek tedavisi. İki yıldır denenen bir tedavi yöntemi de şu. Bu hastalıktan iyileşen kişiler tamamen iyileşiyor ve bir daha yakalanmıyor. Vücutta antikor oluşuyor. Virüsle karşılaşılsa bile vücut onu tanıdığı için hastalığa yakalanmıyor. İşte buradan faydalanarak, hastalanıp iyileşen insarlardan kan, daha doğrusu plazmanın, hastalanacak kişilere verilmesiyle ilgili bir çalışma. Geçen yıl bu kapsamda Tokat'ta 10 hastadan kan alınmıştı. Bu denemeler oldukça başarılı oldu. Bu yılki çalışmalar da başarılı olduğu taktirde, KKKA hastalığının aşısı büyük ölçüde üretilmiş olacak. Ayrıca sadece hastalığı geçiren insanların değil, hayvanların kanından da bu plazmalar alınabiliyor.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber