Yeni rektörlerin portreleri

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 07 Ağustos 2008 11:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Askeriyede ders verdi

Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe (Akdeniz): Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi mezunu. Kuleli Askeri Lisesi'nde ve Kara Harp Okulu'nda öğretim üyeliği yaptı. 1999'da Akdeniz Üniversitesi'ne geçti. Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etütler Başkanlığı Atatürkçülük Araştırma ve Eğitim Merkezi Genel Kurul üyesi olan Kurtcephe, TSK bünyesinde gerçekleştirilen akademik faaliyetlerde ?Atatürkçülük? ile ilgili pekçok bildiri sundu. Kurtcebe'nin laiklik ve çağdaşlaşmayla ilgili birçok kitabı ve yayını var.

Sezer veto etmişti

Prof. Dr. Rıza Ayhan: (Gazi): 1953 doğumlu Ayhan, Ankara Hukuk Fakültesi'ni 1975'te bitirdi. Doçent ve profesörlük ünvanlarını Gazi Üniversitesi'nden aldı. Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı görevini yürüttü. 2000'de Gazi Üniversitesi Rektörü seçildi. Üniversitede ülkücü kadrolaşmaya gittiği iddialarıyla gündeme geldi. 2004'teki rektörlük seçiminde en yüksek oyu (1064) aldı, ancak 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 366 oy alan Prof. Dr. Kadri Yamaç'ı atadı.

Türbana imza

Prof. Dr. Hüseyin Akan (Ondokuz Mayıs): 1958 Manisa doğumlu Akan, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan sonra Radyoloji dalında uzmanlığını aldı. 1990'da İtalya Hükümeti'nin bursunu kazanarak, Padova'da radyoloji alanında çalışmalar yaptı, 1999'da Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nden profesörlük ünvanı aldı. 1995'te RP'den milletvekili adayı oldu, ancak seçilemedi. 2003'te TÜBİTAK Bilim Kurulu üyeliğine getirildi. ?Türbana özgürlük? bildirisine imza attı.

Liseyi ABD'de bitirdi

Prof. Dr. Mete Cengiz (Uludağ): 1946 Diyarbakır doğumlu. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölümü öğretim üyesi. Lise eğitimini, kazandığı bursla ABD'de tamamladı. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirdi. Girdiği sınavla, ABD'de hekimlik yapmaya hak kazandı. Yardımcı doçent, doçent, profesörlük ünvanlarını Uludağ Üniversitesi'nden aldı. Rektörlük seçiminde, Prof. Dr. Merih Yurtkuran'dan sonra en çok oyu alan isim oldu.

?Hasta ayrımı' iddiası

Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç (Dicle): 49 yaşındaki Saraç, üniversitenin ilk kadın rektörü oldu. 1993'ten bu yana Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanlığı görevini yürütüyordu. 22 Temmuz seçimlerinde AKP Diyarbakır'dan milletvekili adayı oldu. Bir dönem ?erkek hastalara bakmadığı ve erkeklerle tokalaşmadığı? öne sürüldü. Rektör adaylığını açıkladıktan sonra yaptığı açıklamada ?Şeffaf, katılımcı ve yatay bir yönetim anlayışı ilkem olacak? dedi.

YÖK Yasası'na karşı

Prof. Dr. Mehmet Füzün (Dokuz Eylül): 56 yaşındaki Füzün, bir dönem YÖK Yasası'na karşı çıkmasıyla tanındı. Yükseköğretim kurumlarının işleyişlerini düzenleyen yürürlükteki mevzuatın ?sorunlu? olduğunu dile getirdi. Yasanın rektörlere tanıdığı geniş yetkilerin ?sorun? yarattığını kaydederek, bu yetkilerin kurullara paylaştırılmasını savundu. Ağabeyinin AKP Akhisar İlçe Başkanlığı yaptığı ve atanmasında bu durumun etkili olduğu iddialarını reddetti.

Keneye formül

Prof. Dr. İlyas Dökmetaş (Cumhuriyet): 51 yaşındaki Dökmetaş, rektör olana kadar Tıp Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları AD Başkanlığı görevini yürüttü. Bazı türleri Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yol açan kenelerin azalmasında karıncaların önemli rol oynadığı görüşünü savunarak, ?Çünkü kenelerin küçük yumurtalarını karıncalar topluyor? dedi. Akademik çevreler, Dökmetaş'ın üniversitede türbana sıcak baktığını iddia ediyor.

Yalova Üniversitesi için 102 rektör adayı Yalova'da kurulan ve bu yıl eğitime başlayacak olan Yalova Üniversitesi için şimdiye kadar 102 profesör rektör adayı oldu. Yalova Üniversitesi'nin rektörünü de YÖK'ün önereceği üç aday arasından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül atayacak.

Yalova Üniversitesi eğitime başlamadan bir rekora imza attı. Yalova Üniversitesi için YÖK'e bugüne kadar 102 profesör rektör olmak için adaylık başvurusu yaptı. Adaylar arasında bu yıla kadar Uludağ Üniversitesi'ne bağlı olarak eğitim veren Yalova Meslek Yüksek Okulu Müdürü Osman Sacit Görgül ile Yalova İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Adem Çubuk da bulunuyor. Hukuk, Mühendislik, İktisadi ve İdari Bilimler fakülteleri ile Yalova Meslek Yüksekokulu ile Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri Enstitüleri'nin yer alacağı üniversitenin rektör aday sayısının daha da artması bekleniyor.

570 öğrenci kontenjanı bulunan üniversiteye öğretim üyesi, öğretim görevlisi ve çalışanlarla birlikte toplam 1235 kadro tahsis edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber