770 bin kişi Meclisi ziyaret etmiş

Haber Giriş : 07 Ağustos 2008 16:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Köksal Toptan, Türkiye'nin özgürlükleri genişleten çağdaş bir anayasaya kavuşması gerektiğini belirterek ?Meclisimizin önümüzdeki yasama yılında tüm kesimleri içine alan geniş katılım ve mutabakatla yeni bir anayasanın hazırlanması için çalışacağı umudunu taşıyorum? dedi. 2. yasama yılında Meclis'e 397 kanun tasarısı, 313 kanun teklifi gelirken 116 kanun çıkarıldı. Meclis yasama faaliyetlerini gerçekleştirmek için 138 birleşim, 554 oturum yaptı. 810 saat 20 dakika çalışan Meclis'in faaliyetleri için 39 bin 139 sayfa tutanak tutuldu. Meclis komisyonları ise 821 saat 22 dakika çalıştı ve 12 bin 518 sayfa tutanak tutuldu.

Meclis Başkanı Köksal Toptan, TBMM'nin 2. yasama yılı faaliyetlerini Meclis'te düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı. Konuşmasına geçen hafta geçirdiği rahatsızlık sonucu ölen AKP İstanbul Milletvekili Osman Yağmurdereli'yi anarak başlayan Toptan, ?Değerli sanatçımız, İstanbul Milletvekili Merhum Osman Yağmurdereli'yi rahmet ve şükranla anıyor, ailesi ve tüm sevenlerine bir kez daha başsağlığı diliyorum. Meclisimizin çalışmalarına çok değerli katkılarda bulunan merhum Osman Yağmurdereli'nin aziz hatırası hiçbir zaman unutulmayacak ve milletimizin gönlünde yaşayacaktır? dedi.

?YOĞUN BİR YASAMA YILI GERİDE KALDI?

Toptan, Meclis'in yasama, denetim ve yönetim faaliyetleri bakımından yoğun bir yasama yılını geride bıraktığını belirterek ?bildiğiniz gibi Temmuz ayı başında kapanması gereken Meclisimiz, bu yasama yılında tatil dönemini kısa tutarak 31 Temmuz tarihine kadar çalışmıştır.?dedi. Meclis'in en üst yönetim organı olan Başkanlık Divanı'nın 8 toplantı yaparak 31 karara imza attığını ifade eden Toptan, Başkanlık Divanı'nın yaptığı son toplantıda Türkiye ve dünya tarihinin iki önemli tarihi mekanın restorasyonuna kaynak aktarılması konusunda karar aldığını bildirdi.

?PATARA ANTİK PARLAMENTOSUNDA DÜNYA PARLAMENTOSU TOPLANACAK?

Toptan, Başkanlık Divanı'nın aldığı kararlardan ilkinin dünyanın ilk demokratik parlamentosu olan Antalya Kaş ilçesi sınırları içerisinde yer alan Patara antik Parlamentosu restorasyonunun hızlandırılması için kaynak aktarılması olduğunu söyledi. Toptan, 2010 yılında bitirilmesi planlanan restorasyonun ardından 200 ülke parlamento başkanının Patara'da toplanması ve Dünya Parlamentosu toplantısı gerçekleştirilmesinin planlandığını bildirdi. Toptan, Edirne Sarayı'nın aslına uygun biçimde onarımı için de kaynak sağlandığını bildirdi. Toptan, Başkanlık Divanı'nın Meclis'in Dikmen cephesine yeni yapılacak yapı kompleksi ile ilgili de kararlar aldığını belirterek yeni yapı kompleksi içerisinde 550 milletvekili için çalışma ofisleri oluşturulacağını bildirdi. Toptan, ?komisyon toplantı salonları, uzman odaları, doktorluk üniteleri ve ziyaretçi kabul salonları gibi çeşitli birimlerin de yer aldığı proje için Anıtlar Yüksek Kurulu'ndan kat artışı konusunda izin alınmıştır? dedi.

116 KANUN ÇIKARILDI, 221 DOKUNULMAZLIK TEZKERESİ GELDİ, GENEL KURUL 810 SAAT 20 DAKİKA ÇALIŞTI

Toptan'ın verdiği bilgilere göre Meclis'e 2. yasama yılında 397 kanun tasarısı, 313 kanun teklifi sunuldu. Bu tasarı ve teklifler sonucunda çıkartılan toplam kanun sayısı ise 116 oldu. Kanunlardan sadece 1'i Çankaya Köşkü'nden geri dönerken, 2. yasama yılında Meclis'e 221 yasama dokunulmazlığı tezkeresi gönderildi. Bunlardan komisyonda bekleyenlerin sayısı 143 olurken, 4'ü geri alındı. 74 dokunulmazlık tezkeresi ise gündemde bekliyor. Meclis, 2. yasama yılı faaliyetleri kapsamında 138 birleşim, 554 oturum yaptı ve 810 saat 20 dakika çalıştı. Bu faaliyetler içinse 39 bin 139 sayfa tutanak tutuldu. Meclis komisyonları ise toplam 821 saat 22 dakika çalıştı, bu çalışmalar için de 12 bin 518 sayfa tutanak tutuldu. 2. yasama yılında çıkarılan önemli yasalar arasında ise Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, İş Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, Sağlık Hizmetleri Teşkilat Kanununda değişiklik yapılması hakkında Kanun, Vakıflar Kanunu, Tanık Koruma Kanunu, Türk Ceza Kanunu'nun bazı maddelerinde değişiklik yapan kanun, Uyuşmazlık Mahkemelerinin Kuruluşuyla ilgili Kanun, Nükleer Güç Santralleriyle ilgili Kanun oldu. Meclis Başkanı Köksal Toptan ise sigara yasağının kapsamını genişleten kanunu da hatırlatarak ?45 yıla yakın siyasi yaşamımda yaptığımız en önemli yasa. Pek çok arkadaşımızın sigarayı bırakma vesilesi oldu? dedi.

MİLLETVEKİLLERİ 4 BİN 670 YAZILI, 921 SÖZLÜ SORU ÖNERGESİ VERDİ

2. yasama yılında muhalefet partilerine mensup milletvekilleri 4 bin 670 yazılı, 921 sözlü soru önergesi verdi. Verilen genel görüşme önergesi sayısı ise 5 oldu. Geçtiğimiz yasama yılında CHP tarafından telekulak iddialarıyla ilgili verilen 1 soruşturma önergesinin yanı sıra, 263 araştırma önergesi verildi. Bu önergelerden 7 adedi için Meclis araştırma komisyonu kuruldu. 2. yasama yılında Dilekçe Komisyonu'na 2 bin 33 başvuru yapıldı. İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu ise 4'ü daimi ve 120'u geçici olmak üzere toplam 14 alt komisyon kurdu. Komisyon hak ihlalleri konusunda 2 bin 13 başvuruyu değerlendirmeye aldı.

?PERES VE ABBAS'I BULUŞTURDU?

Meclis Başkanı Köksal Toptan, Türkiye'nin tüm dünyanın ilgi odağı olmaya devam ettiğini belirterek ?bunu Meclisimizi ziyaret eden, bizimle ilişki kurmak isteyen ülkelerin yoğunluğundan rahatlıkla görmekteyiz. Tüm dünyanın büyük bir ilgiyle izlediği Filistin Ulusal Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres'in Meclisimizdeki buluşması, bu yasama yılına damgasını vuran en önemli diplomatik olay olmuştur? dedi.

17 DEVLET BAŞKANI, 50 PARLAMENTO BAŞKANI'NI AĞIRLADI

Toptan, 2. yasama yılında toplam 17 devlet başkanı, 50 parlamento başkanı, 10 başbakan, 12 bakan, 6 komisyon başkanı, 59 büyükelçi ve 16 yabancı heyet olmak üzere toplan 171 kişi ve heyetle görüşme yaptı. Toptan, bir yıl içinde 12'si yurt dışı, 58'i yurt içi olmak üzere toplam 70 ziyarette bulundu. Yine geçtiğimiz yasama yılında 3 bin 627 kişi telefonla, 4 bin 173 kişi de yüzyüze görüşmek üzere Toptan'dan randevu talebinde bulundu. Toptan, bir yıl içinde 143 sivil toplum örgütünden 2 bin 161 kişi ile bir araya geldi. Meclise ait salonlarda ise 117 adet etkinlik gerçekleştirildi.

BÜTÇENİN YÜZDE 45'İ HARCANDI

2008 yılı bütçesi 442 milyon 271 bin 259 YTL olarak belirlenen Meclis, 31 Temmuz 2008 tarihine kadar bütçesinden toplam 201 milyon 216 bin 522 YTL harcadı. Bu rakam, bütçesinin yüzde 45,5'ine tekabül ederken, harcamaların yüzde 66.4'ü milletvekilleri ve personel maaşları, yüzde 13.9'u mal ve hizmet alımı, yüzde 14.9'u cari transferler ve yüzde 4.8'i de yatırım için yapıldı. Başkanlık Divanı'nın aldığı kararla, Meclis'te 4/C statüsünde çalışan personelin yılda iki kez 15'er günden toplam 30 gün olan ücretsiz ara verme süreleri kısaltılarak 3 güne indirildi. Çalışanların aldıkları ücretlerde önemli iyileşmeler sağlanırken, bir yıl içinde de toplam 9 eğitim çalışması yapıldı ve 543 personel eğitimden geçti.

MECLİS TV BİN 135 SAAT YAYIN YAPTI

2. yasama yılında TBMM İletişim Daire Başkanlığı tarafından 9 bin 237 basın etkinliği için çalışma yapılırken 4 bin 900 basın aktivitesi konusunda işlem gerçekleştirildi. TBMM TV yıl boyunca bin 135 saat yayın yaparken, Meclis'in haber portalı da 3 bin 13 haber ve 3 bin 678 fotoğraf üreterek yayına sundu.

770 BİN 424 KİŞİ MECLİS'İ ZİYARET ETTİ

2. yasama yılında toplam 770 bin 424 kişi Meclis'i ziyaret ederken, resmi tatil günleri hariç ziyaretçi kabul salonları 4 bin 280 kişiye hizmet verdi. Bazı günler ise Meclis'i ziyaret eden kişi sayısı 7 bine ulaştı. Geçtiğimiz yasama yılında 53 bin öğrenci ve konuk rehberler aracılığıyla Meclis'e gezdi.

3 BİN 747 KİŞİ LOKANTALARDA YEMEK YEDİ

2. yasama yılında Üyeler Lokantası'nın yetersiz kalması nedeniyle aynı katta bulunan ek bir salon hizmet vermeye başlarken bu dönem Meclis lokantalarında 719 bin 436 yemek servisi yapıldı. Günlük olarak Meclis'te yemek yiyen kişi sayısı 3 bin 747'yi buldu. Baştabiplik 2. yasama yılında toplam 77 bin 578 poliklinik, 22 bin 472 laboratuvar hizmeti verdi.

21 BİN 441 SAĞLIK FATURASI İNCELENDİ, 1 MİLYON 500 BİN YTL'LİK KESİNTİ YAPILDI

2. yasama yılında sağlık harcamalarına ait faturaları kontrol eden birim tarafından 21 bin 441 adet fatura incelendi. Yapılan incelemeler sonucunda 1 milyon 500 bin YTL'lik kesinti yapıldı.

MİLLİ SARAYLARI 886 BİN 52 KİŞİ GEZDİ, 6 MİLYON 926 BİN 819 YTL GELİR ELDE EDİLDİ

2. yasama yılının başından 31 Temmuz 2008 tarihine kadar ziyarete açık saray, köşk ve kasırları 886 bin 52 kişi ziyaret etti. Bu ziyaretlerden toplam 6 milyon 926 bin 819 YTL gelir elde edildi. Bu dönemde çok sayıda sivil toplum örgütü ve kuruluşu saraylarda 31 adet çeşitli toplantı ve organizasyon gerçekleştirdi. Tarihi mekanlarda 17 sergi açıldı.

?MECLİS'İN ÇÖZEMEYECEĞİ HİÇBİR SORUN YOK?

Meclis Başkanı Köksal Toptan, yoğun bir tempoda görev yapan Meclis'in aynı zamanda siyasi, hukuki, ekonomik ve toplumsal tartışmalarla dolu bir yasama yılını geride bıraktığını belirterek ?sonuç itibariyle demokrasimiz başarılı bir sınav vermiş ve tüm kurum ve kurallarıyla görevlerini yerine getirmiştir. Şimdi bizlere düşen, geçmişe takılıp kalmadan ülkemizin ve milletimizin geleceği için en doğru olan kararları almak, çalışmaları hayata geçirmektir. Herkesin yaşananlardan dersler alarak, kısır çekişmelerden vazgeçmesi ve demokratik olgunlukla ülkesi ve milleti için el ele vermeye ve dayanışma içerisinde hareket etmesine ihtiyacımız var? dedi. Ne kadar ağır ve güç olursa olsun demokrasi içinde çözülemeyecek hiçbir sorun olmadığını ifade eden Toptan şöyle konuştu:

?Türkiye'nin enerjisini tüketen kısır tartışmalardan kurtularak bir an önce demokratik standartları yükselten, özgürlükleri genişleten çağdaş bir anayasaya kavuşması gerektiğine inanıyorum. Bunun için Meclisimizin önümüzdeki yasama yılında tüm kesimleri içine alan geniş katılım ve mutabakatla yeni bir Anayasa'nın hazırlanması için çalışacağı umudunu taşıyorum.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber