8 Ağustos 2008'den önemli gündem başlıkları

Haber Giriş : 08 Ağustos 2008 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BAŞBAKAN ERDOĞAN BİTLİS'TE

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Bitlis'in düşman işgalinden kurtuluşunun 92. yıldönümü nedeniyle düzenlenecek olan törene katılıyor.

-Başbakan Erdoğan daha sonra, toplu açılış törenine katılıyor.

-Başbakan Erdoğan, Limak Bitlis Çimento Üretim Tesisi açılışına katılıyor. (Saat: 9.00/10.30/13.30)

-REKTÖR ATAMALARI

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından yapılan rektör atamalarına ilişkin tartışma ve tepkiler sürüyor.

-Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, rektör atamaları ile ilgili basın toplantısı düzenliyor. (Saat: 11.00)

-SAĞLIK-SEN'DEN BEBEK ÖLÜMLERİ AÇIKLAMASI

-Türk Sağlık-Sen, Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde yaşanan bebek ölümlerindeki sağlık çalışanlarına yöneltilen suçlamalara ilişkin basın açıklaması yapıyor. (Saat: 12.00)

-TÜRK TELEKOM GREVİ KİTABI TANITIM TOPLANTISI

-Türkiye Haber-İş Sendikası tarafından yayımlanan Türk Telekom grevini anlatan kitabın tanıtım toplantısı Türk-İş Genel Merkezi'nde yapılıyor. (Saat: 10.00)

-MECLİS'İN 10 AYLIK SAĞLIK FATURASI: 31 MİLYON YTL

-2. yasama yılını sonlandıran TBMM'nin 31 Temmuz 2008 tarihi itibariyle 12 bin 439 kişiye baktığı ortaya çıktı. Bunlardan 548'ini milletvekili oluştururken, TBMM'nin bakmakla yükümlü olduğu kişilerden 2 bin 313'ünü eski üyeler oluşturuyor. Meclis'in bakmakla yükümlü olduğu kişiler arasında 2 bin 789 kişiyi ise eski milletvekillerinin dul ve yetimleri oluşturuyor.

-Meclis'in bakmakla yükümlü olduğunu kişilerin 10 aylık tedavi harcamalarının toplamı ise 31 milyon 686 bin YTL tuttu. Bunun 11 milyon 246 bin YTL'si 1 Ekim 2007-31 Aralık 2007 tarihleri arasında harcandı. Yine 10 aylık sürede milletvekili tedavi fatura sayısı 73 bin 125'i bulurken personelin tedavi faturası sayısı da 20 bin 887'yi buldu. TBMM'ye toplam 94 bin 12 tedavi faturası sunulurken, fatura toplamı da 42 milyon 32 bin 667 YTL'yi buldu. Faturalardan bin 390'u yapılan incelemeler sonucunda iade edilirken, iade edilen faturaların tutarı ise 1 milyon 268 bin 230 YTL oldu.

-Her üç ayda bir ödenen milletvekili ödenek ve yolluk tutarları ise 15 Nisan-14 Temmuz tarihleri arasında 26 milyon 579 bin 79 YTL tuttu.

-CHP'Lİ KART: ?HÜKÜMET KAÇAK YURTLARA GÖZYUMUYOR?

-CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Konya'da 18 kız öğrencinin ölümüne neden olan kaçak yurt yapılanmaların Hükümet ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından teşvik edildiğini iddia etti. Diyanet İşleri Başkanlığına ait 7 bin 995 kuran kursu bulunduğunu hatırlatan CHP'li Kart, bunun 2 bin 341'inin atıl olmasının da düşündürücü olduğunu kaydetti.

-CHP'li Kart, ?CHP olarak vatandaşlarımızın yasal güvenceler ve sorumluluklar altında kuran ve din eğitimi almalarına karşı olmamız düşünülemez. Laikliğin anlamı da zaten budur. Bu anlamda herkes inancı doğrultusunda eğitim ve öğrenim hakkına sahiptir.? dedi.

-DPT: ?HARCAMALAR ARTIYOR?

-Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı, 2008 yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu'nda harcama giderlerinin artığı saptamasında bulundu. Rapora göre, ana gider kalemlerinin bütçe gerçekleşme toplamı içindeki payına bakıldığında, geçen yıla göre sermaye transferleri ve sermaye gider kalemlerinin payı azalırken, personel giderleri ve sosyal güvenlik kurumlarına devlet primi ödemeleri, mal ve hizmet alımları ile cari transferlerin payı artıyor.

-ISKONTO ORANLARINDA SGK İLE ANLAŞAN ECZACILAR SABAHLAMAK ZORUNDA KALACAKLAR

-Sosyal Güvenlik Kurumu ile eczacılar arasında sözleşmelerin yenilenmesi aşamasında sorun meydana getiren yeni kurum ıskontoları, 37 gün sonra dün uygulamaya başlandı. SGK, eczanelere gönderdiği yazıda 37 gündür işlenen reçetelerin düzeltilerek yeniden sisteme girilmesini istedi. SGK reçete düzeltmelerinin ise, 18.00 ile 08.00 saatleri arasında yapılmasını istedi.

-TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, 37 günlük reçetenin yani yaklaşık 25 milyon reçetenin eczacılar tarafından düzeltilerek, tekrar sisteme girileceğini belirterek ?Bu işlem ancak akşam 18 den sonra ve sabah 8 e kadar yapılabilecektir. Kurumdan kaynaklanan, uygulamada yaşanan bu aksaklıkların bedelini eczanelerimizde sabahlayarak ödemeye mecbur muyuz??dedi.

-PARA ARZINDA 1.7 MİLYAR YTL'LİK ARTIŞ

-En geniş tanımlı para arzı M3, 18-25 Temmuz haftasında 1 milyar 735.4 milyon YTL artarak 410 milyar 987 milyon YTL'ye çıktı. Para arzında yılbaşından bu yana artış 41 milyar YTL olarak gerçekleşti.

-YARGITAY ?CİMRİLİK'İ BOŞANMA NEDENİ

-Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, ?aşırı tasarruflu' davranmayı boşanma nedeni saydı. Yargıtay, açılan boşanma davasında kocasının; elektrik sarfiyatı oluyor diye kendisine karanlıkta oturmaya zorladığını, çöp kutusunu sürekli kontrol ederek çöpe atılanları kontrol ettiğini, yapılan harcamaları günlük olarak not ettiğini ve meyvenin kabuklarını kalın soyup israf ediyorsun diye kendisini suçladığını belirten kadının açtığı boşanma davasının kabul edilmesi gerektiğini belirtti.

-İLKÖĞRETİMİ BİTİREMEYEN GENÇLERE ÇIRAKLIK ŞANSI

-Milli Eğitim Bakanlığı, ilköğretimi bitirememiş gençlerin meslek sahibi olabilmeleri amacıyla açık ilköğretim okullarında okuyarak mesleki eğitim almasına şans tanıyacak.

-MEB, meslek okulları öğrencilerini iş kazalarına karşı sigortalayacak.

-MESLEK OKULLARI İLE GENEL LİSELER ORTAK SINIFTA DERS GÖRECEK

-Milli Eğitim Bakanlığı, mesleki ve teknik eğitim okul öğrencileri ile genel lise öğrencilerinin ortak sınıfta ders görmesi için harekete geçti.

-Bakanlık, uygun olan ve ortak sınıfların açıldığı bazı düz liseleri kademeli olarak mesleki ve teknik eğitim okullarına dönüştürecek.

-EĞİTİMDE KAYA DÖNEMİ

-Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı görevine, Bakanlık Personel Genel Müdürü Remzi Kaya'nın getirilmesinin ardından, Bakanlıkta görev dağılımı da yapıldı. Hukuk Müşavirliği, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü, İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığı ile Merkez Disiplin Kurulu gibi önemli alanlar Remzi Kaya'nın denetimine bırakıldı. Kaya'nın yerine Personel Genel Müdürlüğüne vekaleten atanan Necmettin Yalçın'ın ise 1,5 yıldaki hızlı yükselişi dikkat çekiyor.

-ÖĞRENCİ AFFI YASA TASARISI EKİM'DE MECLİS'TE

-Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, öğrenci affı ile ilgili tasarı çalışmalarına başladıklarını bildirirken öğrenci affı yasa tasarısının, Eylül ayı içerisinde Bakanlar Kurulu'na, Ekim ayı başında ise Meclis gündemine gelmesi bekleniyor.

-İŞSİZLİK ÖLÜM RİSKİNİ İKİ KATINA ÇIKARIYOR

-Yapılan araştırmalara göre, işsizlik ölüm riskini iki katına çıkarıyor. Sheffield Üniversitesi'nin araştırmasına göre, işsiz kaldıklarında insanların ölüm riski 2 katına çıkıyor ve bu sonuç yoksulluktan öte işsizliğin sosyal bir sorun olmasından kaynaklanıyor. Yine araştırmaya göre, ekonomik durgunluk dönemlerinde yaşam süresi ortalamasında da azalma gerçekleşiyor.

-Nottingham Üniversitesi'nin araştırmasına göre ise, iş piyasalarındaki durgunluk toplum sağlığını olumsuz etkileyebiliyor.

-MARMARAY KAZILARINDA ORTAYA ÇIKAN ?BUĞDAY BAŞAĞI? NEOLOTİK DÖNEME IŞIK TUTUYOR

-İstanbul Marmaray Projesi kapsamında yürütülen Yenikapı Arkeolojik kazısında ortaya çıkan ?buğday başağı?, İstanbul'da yaklaşık 10 bin yıl öncesine dayanan yerleşmelerin olduğu ip ucunu veriyor. Kazılarda ortaya çıkan buluntular, İstanbul merkezdeki yerleşim tarihinin "Neolitik döneme" kadar inmesi açısından büyük önem taşıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber