Çalışan kesimin kâbusu: Kronik yorgunluk

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 11 Ağustos 2008 23:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özellikle eğitimli ve gelir seviyesi yüksek çalışan kesimde görülen kronik yorgunluk sendromu, kişilerin hayatına adeta kabus gibi çökerken, iş verimini düşürerek ekonomik kayıplara da sebep oluyor.

Kronik yorgunluğun iş veriminizi düşürerek sizi sosyal hayattan koparmaması İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Jan Klod Kayuka bazı tavsiyelerde bulundu:

YAYGIN BİR SAĞLIK PROBLEMİ

Hastalığı, ?Henüz çok iyi tanınmayan, bu nedenle de çoğu kez teşhişi konulamayarak gözden kaçan bir problem? diye anlatan Dr. Jan Klod Kayuka, ?Tıpta, nedeni ve başlangıç tarihi tam olarak bilinmeyen, ancak çok da uzun süreli olmayan bir yorgunluğun en az 6 ay veya daha uzun bir süre devam etmesiyle ortaya çıkan bir durum olarak tanımlanmaktadır. Kişilerde sonradan kazanılan bir problem olan kronik yorgunluk, sinir sistemini, bağışıklık sistemini ve hormonal dengeyi etkilediği için kompleks bir yapıya sahiptir? şeklinde konuştu.

TETİKLEYİCİ SEBEPLER ÇOK

Hastalığı tetikleyen sebepler arasında uzun süreli psikolojik zorlanma, aşılama, anestetikler, çevresel toksinler, kimyasallar, ağır metaller veya fiziksel travmalar ya da cerrahi müdahaleler olabileceğini söyleyen Dr. Kayuka, ?Başlatıcı olaydan sonra hastalar sağlıklarında ilerleyici bir bozulma yaşarlarken vücutlarında bazı spesifik belirtiler de görülür. Hastalar genellikle hissettikleri kadar hasta görünmezler, hastalık iddiaları doktorlar tarafından haksız olarak şüphe ile karşılanır? dedi.

KRONİK YORGUNLUKLA BAŞ ETMEK

Kontrol edilemeyen stresin başka hastalıkların yanı sıra kronik yorgunluk sendromunun da en önemli nedeni olabileceğini söyleyen Dr. Jan Klod Kayuka, ?Öncelikle stresi kontrol etmeyi bilmeliyiz. Herkesin bir stres eşiği vardır ve bu eşiği aşmamak gerekir. Düzenli hayat tarzı, hafif fiziksel egzersizler, sağlıklı beslenmek ve ideal kiloyu korumak da temel kurallardır. Ayrıca uyku ritmine dikkat etmek gerekir. Rahat bir uyku için yatağa girmeden önce günlük bütün stres nedenlerinizi aklınızdan uzaklaştırmak, hoşa giden konuları düşünmek veya hoşlandığınız bir filmi seyretmek, düzenli bir uykuyu sağlayabilir? diye konuştu.

HASTALAR NE HİSSEDERLER?

* Güçsüzlük, çalışmanın tatsızlaşması, sıkıntı...

* Yıpranmışlık, yorgunluk, tükenmişlik...

* Performans azalması, halsizlik, enerji yokluğu...

* Uykulu hal, çalışmaya isteksizlik...

BU BELİRTİLERE DİKKAT!

* Kısa süreli hafızada veya konsantrasyonda önemli bozulma...

* Boğaz ağrısı, lenf bezlerinde hassasiyet...

* Çeşitli eklemlerde kızarıklık veya şişlik olmaksızın ağrı olması...

* Yeni oluşan, şekil değiştiren veya ciddileşen baş ağrısı...

* Uyanınca kendine gelememe (uykulu olma halinin devam etmesi)...

* Yapılan bir iş sonrası

24 saatten fazla sürede geçen

kırıklık hissi...

* Kas ağrısı, karın ağrısı, şişkinlik, göğüs ağrısı, kronik öksürük...

* İshal, sersemlik, ağız ve göz kuruluğu, kulak ağrısı, çarpıntı...

* Çene ağrısı, bulantı, gece terlemesi, nefes darlığı...

* Deri duyarlılığı, karıncalanma hissi, kilo kaybı...

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber