Sağlam böbreği alan doktora aylıktan kesme cezası verildi

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 12 Ağustos 2008 07:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Sağlam böbreği almanın cezası 500 YTL!

Zaman, Gülizar Durmaz'ın dramını 25 Haziran 2008 tarihinde 'Tümörlü böbrek yerine sağlamı alındı iddiası' başlığıyla sayfalarına taşımıştı.

Konya Numune Hastanesi'nde Gülizar Durmaz isimli hastanın tümörlü sağ böbreği yerine sağlam olan sol böbreğini alan doktora aylıktan kesme cezası verildi. Sağlık Bakanlığı'nın 3 ay önce yaşanan skandala yönelik yaptığı soruşturma tamamlandı.

Doktora maaşının 8'de 1'ini kesme cezası verildi. Söz konusu yanlışa imza atan doktordan yaklaşık 500 YTL kesilecek. Sağlık skandalına imza atan hekimin söz konusu cezayla kurtulması, yönetmeliklere bağlandı.

18 aylık bebeğe AIDS virüslü kan veren hemşirenin aldığı ödül gibi cezanın ardından Konya'da da bir skandal yaşandı. Gülizar Durmaz (57) isimli hastanın Konya Numune Hastanesi'nde tümörlü böbreği yerine sağlam böbreği alındı. Sağlık skandalına yönelik geçen ay başlatılan Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın soruşturması sonuçlandı. Zaman'ın ulaştığı soruşturma raporuna göre, Gülizar Durmaz'ı ameliyat eden Operatör Doktor İ.N. kusurlu bulundu. Hastaya bilgisayarlı tomografi ile sağ böbrek tümörü tanısı konulmuş olmasına rağmen hekimin, bu tetkikleri dikkatle incelemediği müfettiş raporuna yansıdı. Hekim İ.N.'nin, sağ böbreğinde tümör olduğu tomografilerde görülen hastayı 'sol böbrekte tümör var' tanısıyla 1 Mayıs 2008 tarihinde hastaneye yatırdığı belgelendi. Ayrıca doktorun hasta Gülizar Durmaz'ın dosyasına sol böbrek tümörlü tanısı yazdırdığı tespit edildi. Bütün bu yanlışlıklar zincirinin ardından doktorun 2 Mayıs 2008 tarihinde yaptığı ameliyatla tümörlü olan sağ böbrek yerine sağlam olan sol böbreği aldığı sonucuna varıldı.

Bakanlık müfettişi, ailenin şikayeti üzerine böbreğin akıbetini de inceledi. Müfettişin araştırmaları sonucunda, sağlam olan ve hastadan yanlışlıkla alınan böbreğin başka hastaya nakledildiği iddiasının gerçek olmadığı anlaşıldı. Gülizar Durmaz'a ait sol böbreğin incelenmek üzere hastane patoloji laboratuvarına gönderilip, kimyasal işlemler için küçük parçalara ayrıldığı tespit edildi. Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a ulaşan Teftiş Kurulu raporunun sonuç bölümünde ise şu ifadelere yer verildi: "Operatör Doktor İ.N.'nin Gülizar Durmaz isimli hastanın sağlam olan sol böbreğini alarak bu organın işlevinin yitirilmesine ve sağ böbreğin tümörlü olması nedeniyle de sağlığının bozulmasına sebebiyet verdiği anlaşıldığından adı geçenin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 125/C maddesindeki hüküm gereğince 1/8 oranında aylıktan kesme cezasıyla tecziye edilmesi gerekmektedir."

Tümörlü böbreğiyle yaşama tutunmaya çalışan Gülizar Durmaz ise Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi'nde kontrollere gidiyor. Hastalığının ilerlediğini belirten Durmaz, "Böbreğim alındığı için yatağa bağımlı şekilde hayatımı sürdürüyorum. Ankara'ya kontrole gideceğim ama maddi imkanlarım kısıtlı." dedi.

Aynı doktorun, iki yıl önce de bir skandala imza attığı ortaya çıktı. Bakanlık tarafından soruşturma açılan İ.N.'nin yine Konya Numune Hastanesi'nde A.G.'nin sağlam olan sol testisinin alınmasına sebep olduğu belirlendi. Kusurlu bulunan doktora, 1 yıl süreyle kademe durdurma cezası verildi.

Hasan Bozkurt

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber