Dolar, tarihi çıkışlarından birini yapıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Ağustos 2008 12:13, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Uzmanlara göre dikkatlerin ABD ekonomisinden tüm dünya ekonomilerine yayılan kredi krizine çevrilmesi halinde yeni dönem dolara yarayacak ve yedi yıllık düşüş sona erecek.

Dolar geçtiğimiz hafta cuma günü son 6 yılın en hızlı hareketi ile Euro karşısında tarihi bir gün yaşamış ve günlük bazda en büyük yükselişini kaydetmişti.

Haftalık bazda da 2000 yılından bu yana ilk kez dolar bu kadar yüksek değer kazanırken, 1.50 sınırına kadar gerilemişti. Euro/dolar paritesi bugün itibariyle de 1.48 sınırına kadar geldi. Halbuki Euro/dolar paritesi henüz 1 ay önce 1.60'ı geçerek Euro lehine rekorlar kırmıştı.

Uzmanlar Euro'nun rekor kırdığı bu günlerin çok uzakta kaldığı görüşünde. Temmuz ayının ortalarından itibaren hem petrol fiyatlarının gördüğü en yüksek noktaya göre 30 dolar gerilemesi, hem Japonya'dan gelen resesyon sinyalleri hem de Euro Bölgesi'nde kötümser dataların artması dolara yaradı.

Yaşanan hareketi değerlendiren RBC Capital Markets baş döviz stratejisti Adam Cole, "Doların toparlanma trendindeyiz" ifadesini kullandı. Cole, "Bu durum hem ABD ekonomisinin toparlanabileceği hem de dünyanın kalanının kötü bir performans göstereceği beklentilerinin kombinasyonu" dedi.

ABD'de ikinci el konut satışlarının perşembe günü açıklanan veri ile sürpriz bir şekilde yükselmesi, ABD ekonomisinin artık daha kötü olamayacağı ve bundan sonra toparlanmanın başlayacağı şeklinde yorumlanmıştı.

Öte yandan Avrupa Merkez Bankası'nın bölgede büyümenin yavaşladığı yönündeki uyarılar da dikkatlerin Avrupa ekonomisine yönelmesine ve Euro'da düşüşün başlamasına neden oldu. Özellikle artık Avrupa tarafından faiz artışının gelmeyeceğinin belli olması, yatırımcı tercihlerini dolara kaydırdı.

HEDEF 1.45

BNP Paribas Kıdemli Döviz analisti Ian Stannard dikkatlerin ABD'deki resesyondan artık dünya ekonomisinin geneline kaymaya başladığını belirtti. BNP Paribas'ın kurum tahmini parite için yıl sonunda 1.45'i işaret ederken, Stannard, bu rakama çok daha kısa bir süre içerisinde ulaşılabileceğini söyledi. Stannard'a göre 2009 sonunda ise parite 1.30 seviyesine kadar gerileyecek.

Öte yandan Reuters'ın stratejistler ve ekonmoistler arasında yaptığı bir araştırmaya göre de bir yıl içerisinde Euro/dolar paritesi 1.44'e kadar inecek.

Morgan Stanley'in baş döviz ekonomisti Stepen Jen ise ilginç bir noktaya dikkat çekti. Şimdiye kadar doların düşüşünden para kazanan fon yöneticilerinden son iki ay içerisinde pozisyon değişiklikleri ile ilgili kariyerinde hiç görmediği kadar çok sayıda telefon geldiğini belirten Jen, dolarda artık bir iklim değişikliğinin yaşanabileceğini ve fonların aktivitelerinin dolar için kuvvetli bir yol gösterici olabileceğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber