Meme kanserinde erken teşhis hayat kurtarıyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Ağustos 2008 16:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Meme kanserinin erken teşhis edilmesinin hayat kurtardığı bildirildi.

Mammografiyi, özel bir röntgen cihazıyla ve düşük doz ışın kullanılarak meme filmi çekilmesi işlemi olarak tanımlayan Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Hastalıkları Uzmanı Dr. Mete Bostancı, "Memesinde sorun tespit edilen her yaştaki kadına ve herhangi bir sorunu olmayan 40 yaş ve üstü kadınlar mammografi çektirmelidir" dedi.

Çoğunlukla kadınları ürküten mammografinin herhangi bir zararı olmadığını vurgulayan Bostancı, "Adet bitimini takip eden hafta, memelerin en az hassas olduğu ve yine memelerdeki şişliğinde en az olduğu dönemdir. Çekim için bu dönemin seçilmesi daha uygundur. Kendi kendine ya da hekim tarafından yapılan muayenelerde ancak 1 buçuk - 2 santim ve daha büyük boyutlu kitleler saptanabilirken, mammografi meme içindeki değişiklikleri 0,5 santim altında dahi tespit edebilir. Bu da teşhis ve tedavinin 2 yıl önce başlaması demektir" diye konuştu.

Mammografinin klasik röntgenden en önemli farkının daha düşük dozda daha yüksek kalitede görüntü vermesi olduğunu söyleyen Bostancı, "Her kadın 35-40 yaşlarında ilk mammografisini çektirmelidir. 40 -50 yaşları arasında her 2 yılda 1 kez çekilmelidir. 50 yaş ve üzerinde her yıl bir kez çekilmelidir. Mammografi çekilirken en önemli nokta memelerin yeterince sıkıştırılması, yassılaştırılmasıdır. Bu sayede meme dokusunun üst üste gelmesi önlenecek, maksimum oranda dokunun incelenmesi sağlanarak kitlelerin gözden kaçmaması, yalancı kitle görünümünün olmaması sağlanacaktır. Aynı zamanda bu sıkıştırma inceleme sırasında maruz kalınacak ışın dozunu da azaltacaktır. Memelerin sıkıştırılması bir miktar rahatsızlık yapsa da çekim süresi çok kısa olduğundan sorun olmayacaktır. Bu rahatsızlık çok küçük ve çok büyük memelerde daha yüksek oranda görülebilir. 40 yaşında meme iç yapısında başlayan ve daha sonra hızlanma gösteren involüsyon ile memede glandüler yapının yerini yağ dokusu almaktadır. Bu nedenle mammografinin uygulanması daha da kolaylaşmakta ve tanı duyarlılığı yüzde 100'lere yaklaşmaktadır. Menopozda östrojen tedavisi alanlarda bu değişiklikler daha yavaş olacağından mammografi tanı duyarlılığı biraz daha düşük olacaktır" şeklinde bilgi verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber