Devlet Personel Başkanlığı toplu görüşmelerden umutsuz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Ağustos 2008 23:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Personel Başkanlığı, toplu görüşmeler kapsamında kurulan komisyona sunduğu önerilerle hem toplu görüşme masasının yapısını hem de sendikaların içinde bulunduğu durumu eleştirerek, bunların toplu görüşmelerden sonuç alınmasını güçleştirdiğini bildirdi.

Toplu görüşmeler kapsamında, bazı Kamu İşveren Kurulu üyeleri ile konfederasyon temsilcilerinin katılımıyla yürütülen komisyon çalışmalarında, "Sendikal ve Demokratik Haklar Konusunda Konfederasyonların Talepleri ile 4688 Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nun Aksayan Yönlerinin Belirlenmesine İlişkin Rapor" tamamlandı.

Rapora göre, başkanlık, 4688 sayılı Kanun'un aksayan yönlerinin çözümüne ilişkin, "geçici personele" de sendikalara üye olma hakkı verilerek, kamuda çalışan tüm personel gruplarının bu haktan yararlandırılmasını önerirken, adaylık ve deneme süresi konusunda personel statüleri arasındaki farklılıkların da giderilmesi gerektiğini belirtti.

Sendika ve konfederasyonlar için bilgi kaydı tutulması görevinin Çalışma ve Sosyal Bakanlığına verildiğini anımsatan başkanlık, tüzük ve kuruluş işlemlerine ilişkin evrakın merkezde sadece bakanlığa gönderilmesinin yeterli olduğunu ve bu evrakın Devlet Personel Başkanlığına gönderilmesi uygulamasına son verilmesi gerektiğini kaydetti.

"İlerlemelere rağmen taraflar memnun değil"

Devlet Personel Başkanlığı, bazı alanlarda ilerlemeler sağlanmakla birlikte, 6 yıldır toplu görüşmelerden tarafların pek de memnun olmadığının görüldüğünü vurguladı. Başkanlık, komisyon raporunda, toplu görüşmeye ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

"Toplu görüşme toplantılarının içeriğinden çok formel yönü ağır basmaktadır. Toplu görüşme masasının bugünkü yapısı, sonuç alıcı çalışmalar yapılması amacından uzak bir görünüm sergilemektedir. Toplu görüşme tarafları toplantılara kalabalık heyetlerle katılmaktadır. Toplu görüşme masasında hem Kamu İşveren Kurulu tarafı hem de sendika ve konfederasyonlar tarafı 14'er kişi ile temsil edilmektedir. Her iki taraftan katılan teknik heyetler de eklendiğinde toplu görüşme toplantılarına 80 civarında kişinin katıldığı görülmektedir. Yetkili sendika ve konfederasyonların birbirleri arasındaki yetkiyi elde etme mücadelesi, sendikaların kendi iç yapılarındaki çekişme ve mücadeleler, toplu görüşme toplantılarını sonuç alıcı nitelikten uzaklaştırmaktadır.

Kamu İşveren Kurulu adına toplantılara katılan bazı kurum yöneticilerinin, toplu görüşme sürecinin tamamına iştirak etmeleri gerekmemektedir. Toplu görüşme sürecinde bu kurumlar açısından ihtiyaç duyulacak bilgilerin yazılı olarak Kamu İşveren Kuruluna bildirilmesi yöntemi tercih edilebilir. Bu çerçevede toplu görüşme taraflarının temsilci sayıları azaltılabilir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber