Aldığı hediyeleri kayıt altına aldıran tek bürokrat

Haber Giriş : 26 Ağustos 2008 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Son altı yıl içinde devlet adamları ve bürokratlara, verilen hediyeler için değer tespiti yaptıran ve hediyeyi kayıt altına aldıran tek isim Türkiye İstatistik Kurumu eski Başkanı Ömer Demir oldu

Emin ÖZGÖNÜL

ANKARA- Devlet adamları ve bürokratlara verilen hediyeler için değer tespiti yaptıran ve hediyeyi kayıt altına aldıran tek bir bürokrat çıktı. Türkiye İstatistik Kurumu eski Başkanı Ömer Demir, kendisine Umman heyetince hediye edilen Hançer ile Moğolistan heyetince verilen tablo için Ankara Vergi Dairesine başvurarak değer tespiti istedi.

Mal bildirimi ve yolsuzluklarla mücadele kanununa göre, Başbakan, Bakan ve bürokratlar kendilerine yurt içi ve yurt dışında verilen hediyelerden, değeri 10 aylık asgari ücret tutarını geçenleri, kayda aldırmak zorunda bulunuyor. Yasaya göre bu hediyeler için Defterdarlıklara başvurularak değer tespiti yaptırılması gerekiyor. Yapılacak tespit sonrası değeri 10 aylık asgari ücreti geçen hediyelerin, (Bugün için 4 bin 350 YTL) ilgili Bakanlık ya da kurumda muhafazası ve demirbaşa kaydedilmesi gerekiyor.

SADECE O ÇIKTI

Son altı yıl içinde, yasanın bu hükmüne uyan tek isim Türkiye İstatistik Kurumu eski Başkanı Ömer Demir oldu. 2003 yılında eski adı Devlet İstatistik Enstitüsü Başkanlığına atanan Demir, kurumun adı Türkiye İstatistik Kurumu(TUİK) olarak değiştikten sonra da bu görevini sürdürdü. 25 Mart 2008 günü ise YÖK Başkanvekili oldu ve TUİK'ten ayrıldı.

DİE ve TUİK Başkanı Ömer Demir bu görevdeyken iki kez Ankara Vergi Dairesi Başkanlığına müracaat etti. İlk başvurusunda Umman heyeti tarafından kendisine ?'Hançer'' hediye edildiğini bildirdi ve yasa gereği hançerin değer tespitinin yapılmasını istedi. Umman heyeti Başkanı Said El-Harbi tarafından verilen hediyeyle ilgili yapılan tespitte, hançerin bin 500 YTL civarında olduğu ve 10 aylık asgari ücreti aşmadığı belirlendi. Ömer Demir, ikinci başvurusunda ise kendisine Moğolistan heyeti tarafından ?'Cengizhan tablosu'' ve bir adet ?'Cam heykel'' hediye edildiğini belirtti. Bunların değer tespitini istedi. Ankara Vergi Dairesi de, İl Kültür Müdürlüğünden bilirkişi istedi ve değer tespit çalışmasına başladı.

UNAKITAN AÇIKLADI

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 18 Kasım 2002 ile 1 Nisan 2008 tarihleri arasındaki 6 yıllık süre içinde, 81 il defterdarlığı ve vergi dairelerine TUİK hariç, başkaca hiçbir kamu kurumundan hediyeler için değer tespit başvurusu yapılmadığını açıkladı. Böylelikle devlet adamlarına ya da bürokratlara yurt dışı ve yurt içi gezilerinde verilen hediyelerin kayda geçirilmediği, ya da değerinin 10 aylık brüt maaşın altında kabul edilerek yasaya uyulmadığı ortaya çıktı. Bazı hediyeler ise ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından değeri 10 aylık brüt ücretin üzerinde olduğu anlaşıldığı için demirbaşa kaydedildi, ayrıca değer tespitine gerek görülmedi.

Özellikle geçen yıl Kasım ayında Türkiye'yi ziyaret eden Suudi Arabistan kralının, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile eşlerine verdiği hediyeler çok tartışılmış, ancak bu hediyeler açıklanmamıştı. CHP konuyu soru önergeleri ile TBMM'ye getirmiş ancak önergelere cevap verilmemişti. Hürriyet yazarı Mehmet Yılmaz da bu konuda 22 ayrı yazı yazarak hediyeleri ve akıbetlerini sormuştu.

SEZER KÖŞK'E BIRAKTI?

10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ise görevi sırasında kendisine verilen bin 243 hediyeyi Çankaya Köşkü envanterine ?demirbaş' olarak kaydettirdi. Sezer'in Köşk'e bıraktığı hediyeler arasında 4 Kur'an-ı Kerim'in yanısıra kendi portresinin yer aldığı tablolar ile, halılar, kilimler, tüfek, tabanca, kılıç, kama, balta, saat, madalyon ve müzik aletleri de bulunuyor. Sezer, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla kendisini ziyaret eden öğrencilerin verdiği 396 armağanı da demirbaş listesine kaydettirdi. Sanayi eski Bakanı Ali Coşkun da, görevi sırasında kendisine verilen hediyeleri bakanlık binasında yaptırılan bir bölümde sergilenmek üzere bıraktı.

gazeteport

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber