Sağlık Bakanlığı'nda arsenik karmaşası

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 29 Ağustos 2008 13:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Utku BOLULU/İZMİR, (DHA)

SAĞLIK Bakanlığı'nın yönetmelik ve tüzüğü arasında arsenik standartlarında çelişki olduğu ortaya çıktı. İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik'ta sudaki arsenik standartının litrede 10 mikrogram, Gıda Maddeleri ve Umumi Sağlığı İlgilendiren Eşya ve Levazımın Hususi Vasıflarını Gösteren Tüzük'te ise 50 mikrogram olarak yer alması, arsenik krizini standart karmaşasına dönüştürdü.

İzmir'in suyunda Haziran 2008'de arsenik oranlarının üç ilçede standartların üzerinde çıkmasıyla başlayan kriz, kuraklık nedeniyle kent genelinde şebeke suyuna verilen arsenikli suyla genişledi. Sudaki arsenik standartında, İnsani Tüketim Amaçlı Suları Türk Standartı ve Sağlık Bakanlığı'nın ?İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik'inde yer alan sudaki kalite parametleri dikkate alındı. Sağlık Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi'ni bu yönetmelikte yeralan parametrelere göre önlem alması konusunda uyarmasına karşın, aynı bakanlığın yürürlükte olan bir tüzüğünde yer alan arsenik sınırının farklı olduğu ortaya çıktı.

Sağlık Bakanlığı'nın 1952 yılından beri geçerli olan ?Gıda Maddelerinin ve Umumi Sağlığı İlgilendiren Eşya ve Levazımın Hususi Vasıflarını Gösteren Tüzük'de sınır değer litrede 50 mikrogram olarak yar alıyor. Tüzük'ün 425'inci maddesinde içme ve ve kullanma sularının nitelikleri sıralanarak, arseniğin en fazla litrede 50 mikrogram olabileceği hükme bağlanmış. Bu iki farklı sınır değerin arsenikle ilgili yasal uygulamalarda ikilem yaratabileceği iddia edildi. Tüzük'ün 1952 yılında çıktığı, 2005 yılında değişen TS 266 İnsani Tüketim Amaçlı Sular kalite değerlerinin ve yönetmelikteki değerlerin tüzüğe yansıtılmadığına dikkat çekildi. Danıştay kararıyla değişebilen tüzükle ilgili uygulamanın yapılmamasının, özellikle denetimle ilgili yasal uygulamalarda hukiki sorunlar yaratabileceği öne sürüldü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber