Toplu görüşmelerde Başbakan devreye girdi

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 30 Ağustos 2008 09:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet ilk kez teklif yükseltti, memurlar kabul etti

Sendikalarla hükümet arasındaki toplu görüşme süreci, yıllardan sonra ilk kez anlaşma ile sonuçlandı. 15 Ağustos'ta başlayan toplu görüşmelerin beşinci turunda memur maaşlarının 2009'da yüzde 8,7 artırılması konusunda mutabakata varıldı.

Buna göre maaşlara 2009'un ilk 6 ayında yüzde 4, ikinci 6 ayda ise yüzde 4,5 zam yapıldı. Kümülatif toplamda yüzde 8,7'ye denk gelen artışta Başbakan Tayyip Erdoğan'ın devreye girmesi etkili oldu. Enflasyonun yüksek çıkması durumunda çalışanlara bu fark da ödenecek. Memur emeklileri maaşları da aynı oranda artacak. Ayrıca sendika aidatları 5 YTL'den 10 YTL'ye yükseltilecek. Yapılan yeni zamla birlikte ilk 6 aydaki yüzde 4'lük zam, en düşük memur maaşında Ocak 2009 itibarıyla 44 YTL artış getiriyor. Buna göre 1.119 yeni lira olan en düşük memur maaşı, 1.163 yeni liraya çıkacak. Temmuz 2009'da ise yüzde 4,5'lik zam ile 52 YTL daha artış sağlanacak ve böylece en düşük memur maaşı 1.215 yeni liraya yükselecek. Ortalama memur maaşı ise ocakta 1.414, temmuzda ise 1.478 YTL'ye yükselecek. Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, toplu görüşme sürecinin tamamlanmasının ardından yaptığı açıklamada bütçe imkanlarını dikkate alarak en iyi zammı yaptıklarını söyledi. Sürecin anlaşma ile sonuçlanmasında Başbakan Erdoğan'ın büyük katkısının olduğunu ifade eden Başesigoğlu, mutabakata varılmış olmasının önemine dikkat çekti. Maaş artışının yanı sıra sosyal haklarda da önemli iyileşmeler sağlandığını vurguladı. Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız ise yapılan zamla birlikte memur maaşlarının açlık sınırının üzerine çıkarıldığını belirtti ve bunun kendileri için önemli olduğunu kaydetti. Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu ise ideal bir iyileştirme sağlanamadığını ancak mümkün olan en iyi sonucun alındığını dile getirdi.

Başbakan devreye girdi

Yaklaşık 2,5 milyon memurun dikkatle takip ettiği toplu görüşme masasında son dakikaya kadar yoğun bir diplomasi trafiği yaşandı. Görüşmelere sık sık ara verilirken sendikalar kendi aralarında, bürokratlar ise Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu başkanlığında toplantılar yaptı. Gün boyunca devam eden görüşmelerde Bakan Başesgioğlu başkanlığındaki Kamu İşveren Kurulu, uzun süre yüzde 7,5'lik teklifini revize etmedi. Bir ara Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu ile Kamu Sen Başkanı Bircan Akyıldız, görüşmelerin sürdüğü Başbakanlık'tan ayrıldı. Sendika başkanlarının Başbakan Erdoğan ile görüşmeye gittiği iddia edildi. Daha sonra dönen Memur-Sen Başkanı Gündoğdu, Başbakan'la görüştüğünü ifade etti. Gündoğdu, "Rakamın yükseltilmesi için Sayın Bakan'a telefon edildiğini zannediyorum. Yeni teklifi görüşeceğiz." diyerek yeniden toplu görüşme masasına döndü. Gündoğdu'nun ardından Kamu-Sen Başkanı Akyıldız da toplantıya katıldı. Ancak Akyıldız, "Başbakan'la görüşmedim. Kimseyle görüşmedim.'' dedi.

Dün saat 15.00'te başlayan görüşmede ilk olarak Kamu-Sen Başkanı Akyıldız ile Memur-Sen Başkanı Gündoğdu baş başa 1 saat görüştü. Daha sonra Bakan Başesgioğlu ve sendika başkanları toplu görüşme masasına oturdu. Sendikalar zam oranının artırılmasını istediler. Başesgioğlu ise daha önce açıkladıkları 2009'da ilk altı ay için yüzde 3,6, ikinci altı ay için yüzde 4 oranında maaş artışının üzerine çıkamayacaklarını belirterek sendikaların önerisini geri çevirdi. Kamu İşveren Kurulu ile sendikalar birçok konuda anlaşma sağlayamazken Başesgioğlu sendika aidatlarını 10 YTL'ye çıkarmayı teklif etti. Ancak daha sonra Başbakan'ın devreye girmesiyle hükümetin teklifi yüzde 8,7'ye çıktı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber