Çalışanın kâbusu kronik yorgunluk

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Ağustos 2008 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özellikle eğitimli ve gelir seviyesi yüksek çalışan kesimde görülen kronik yorgunluk sendromu, kişilerin yaşamına adeta kâbus gibi çö-kerken, iş verimini düşürerek ekonomik kayıplara da sebep oluyor

Beyaz ırk hastalığı olarak da bilinen kronik yorgunluk, % 70 oranında kadınları ve özellikle 30-50 yaş grubunu etkiliyor. Peki, kronik yorgunluğun iş veriminizi düşürerek sizi sosyal hayattan koparmaması için neler yapmalısınız? Bu konuda Alman Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Jan Klod Kayuka'nın önerilerine kulak vermemizde yarar var:

ÇOK YAYGIN SAĞLIK SORUNU

Çok yaygın bir sağlık sorunu olmayan kronik yorgunluk sendromu, henüz çok iyi tanınmayan, bu nedenle de çoğu kez tanısı konulamayarak gözden kaçan bir problemdir. Avrupa ülkelerinde ve Amerika'da uzun yıllardır bilinen kronik yorgunluk sendromu, son yıllarda Türkiye'de de tanınmaya başlandı. Tıpta, nedeni ve başlangıç tarihi tam olarak bilinmeyen, ancak çok da uzun süreli olmayan bir yorgunluğun en az 6 ay veya daha uzun bir süre devam etmesiyle ortaya çıkan bir durum olarak tanımlanmaktadır. Kişilerde sonradan kazanılan(doğumsal olmayan) bir sorun olan kronik yorgunluk, sinir sistemini, bağışıklık sistemini ve hormonal dengeyi etkilediği için kompleks bir yapıya sahiptir

TETİKLEYİCİ PEKÇOK NEDENİ VAR

Kronik yorgunluk sendromu bulunan hastalar daha önce sağlıklı, tam ve aktif hayat yaşarken, enfeksiyonlar veya diğer birçok faktörlerin bağışıklık sistemini zorlaması sonucu hastalıkları tetiklenir ve zor günler yaşamaya başlarlar. Hastalığı tetikleyen nedenler arasında psikolojik zorlanma, çevresel toksinler, ağır metaller veya fiziksel travmalar ya da cerrahi müdahaleler olabilir. Başlatıcı olaydan sonra hastalar sağlıklarında ilerleyici bir bozulma yaşarlarken vücutlarında bazı spesifik belirtiler de görülür. Hastalar genellikle hissettikleri kadar hasta görünmezler.

Yorgunlukla baş etmek için...

Kontrol edilemeyen stres başka hastalıkların yanısıra kronik yorgunluk sendromunun da en önemli nedeni olarak görülür. Herkesin bir stres eşiği vardır ve bu eşiği aşmamak gerekir. Düzenli hayat tarzı, hafif fiziksel egzersizler, sağlıklı beslenmek ve ideal kiloyu korumak da temel kurallardır. Ayrıca uyku ritmine dikkat etmek gerekir. Rahat bir uyku için yatağa girmeden önce günlük bütün stres nedenlerinizi aklınızdan uzaklaştırmak, hoşa giden konuları düşünmek veya hoşlandığınız bir filmi seyretmek, düzenli bir uykuyu sağlayabilir. Alkol ve sigarayı bırakmak da yorgunluktan kurtulmada önemli etkenlerden birisidir. Mümkünse iş yoğunluğunu azaltmak, sorumlulukları paylaşmak veya kısa süreli iş ortamından uzaklaşmak faydalı olabilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber