Okul bahçesine de ATM kuruluyor fatura ödeme çilesi sona erecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 04 Eylül 2008 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hızla yaygınlaşan ATM'ler sayesinde banka müşterileri para çekmek veya yatırmak, fatura ödemek için sokak sokak dolaşmak mecburiyetinde kalmayacak. Ortak ATM'lerdeki işlemlerden ekstra ücret talebinde bulunulmayacak.

Türkiye'nin en fazla kartına sahip bankaların oluşturduğu Altın Nokta üyesi bankalar, ATM'leri müşterinin ayağına kadar taşıyor.

Müşteriler artık para çekmek veya yatırmak, fatura ödemek için sokak sokak dolaşmak mecburiyetinde kalmayacak. Marketlere, otellere, okul bahçelerine, turizm merkezlerine, benzin istasyonlarına ortak ATM'ler kurulacak. Buralarda yapılacak işlemlerden ekstra para talebinde bulunulmayacak. Çalışmaları hızlandıran bankalar, cihazları bir yıl içinde Türkiye'nin her yerine yaygınlaştırmayı planlıyor.

Garanti, Fortis, Vakıfbank, Akbank ve Yapı Kredi Bankası'nı tek çatı altında toplayan sistem sayesinde, paraya ulaşmak isteyen kart sahiplerinin tek yapması gereken en yakın ATM'ye gitmek olacak. Yeni hizmetle artık "Buraya en yakın ATM nerede?" arayışı, "Önce ATM'ye gidip para çekelim, sonra markete gidip alışveriş yapalım." düşünesi de tarihe karışıyor. Çünkü marketlere yerleştirilecek cihazlarla anında para çekmek mümkün. Aynı şey benzin istasyonları için de geçerli. Tatilde nakite ihtiyacı olan ve bunun için bulunduğu tatil beldesinden merkeze gitmek zorunda kalan tatilcilerin de yüzü bu projeyle gülecek. Projede oteller de önemli bir yer tutuyor. Bankalar özellikle cihazların otellerin içine yerleştirilmesi konusunda hemfikir. Bunun için Türkiye'nin önde gelen otelleri ile görüşmeler yapılıyor. Aynı zamanda, telefonuna kontör yüklemek isteyen müşteriler de bu hizmetten faydalanacak. Sinema, tiyatro ve konser biletleri de satın alınabilecek. Tüm bunların yanında Altın Nokta üyesi bankaların banka kartları ile hesaptan para çekilebileceği gibi tüm yurtiçi ve yurtdışı bankaların kredi kartları ile nakit de kullanılıyor olacak.

Belediyelerden yerleşim planı

Öte yandan belediyeler de ATM'lerin yerleşim yerleri konusunda düzenlemeler yapıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı çalışma çerçevesinde şehirdeki tüm yerel yönetimler gelişigüzel kurulan cihazları düzene sokuyor. Kurulacak yerler önceden tespit ediliyor. Ardından ihaleye çıkan bankalar belirli ücret karşılığında belediyenin kendisine tahsis ettiği yere cihazı kuruyor. Büyükşehir Belediyesi Emlak Müdürlüğü yetkilileri, yeni düzenlemenin gerekli olduğunu belirterek, yer kaplayan büyük kabinler yerine küçük ve tüketicinin ihtiyacını gören cihazların çok daha faydalı olduğunu söylüyor. Yetkililer, şu bilgileri verdi: "ATM'lere baktığımızda her biri kendi başına reklam amacıyla kuruluyordu. İhtiyaca yönelik değildi. Devasa kabinler yapılıyordu. Tek cihazın kaldırılması yönünde Kentsel Tasarım Müdürlüğü ile ortak bir çalışma yaptık. En küçük ölçülerde, 2,2 metrekarelik yeri kaplayacak kabinler tasarlandı. MOBESE güvenlik kameralarına yakın yerlere ve ortak bir sistemden çalışan cihazlar kurduk. Büyük ölçüde yer tasarrufu sağladık. Bankaların da taleplerini değerlendirerek 320 noktaya bu cihazları yerleştirdik."

Zeliş Yıldıral

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber