3 cep operatörüne 'reklamda tüketiciyi yanılttın' cezası

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Eylül 2008 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Reklam Kurulu, yaptıkları reklamlarda Tüketicinin Korunması hakkındaki Kanun, Fiyat Etiket'i, Etiket Tarife ve Fiyat Listeleri ile Ticari Reklam ve İlanlara İlişkin İlkeler ve Uygulama Esaslarına Dair Yönetmeliklere aykırı hareket ettikleri gerekçesiyle Vodafon'a 120 bin, Avea'ya 118 bin 384, Turkcell'e de 60 bin YTL para ile reklam durdurma cezası verdi.

En büyük ceza Vodafone'a

Reklam Kurulu, Vodafone Telekomünikasyon A.Ş.'nin "Konuşkan Paket" ve "Cep 1 Tarifesi" başlıklı reklamlarda, tanıtımı yapılan hizmetlere ilişkin tüketicilerin satın alma kararını etkileyecek veya değiştirmesine sebep olabilecek nitelikte olduğunu belirledi. Kurul, Vodafon'na aynı fiili bir yıl içinde tekrar etmesi nedeniyle 60 bin YTL'lik para cezasını 120 bin YTL'ye çıkardı. Kurul, Avea'ya ait "Hepsi Bir" adlı tarifeye ilişkin yayınlanan "Napolyon ne demiş: 150 kontör yükle, evi, işi, cebi her zaman dakikası 2 kontöre ara ara ara! Hemen Avea HepsiBir'li ol, bu avantajdan yararlan!" içerikli reklamlarda, tanıtımı yapılan tarife ile diğer firmanın tarifesi arasında yapılan karşılaştırmada, diğer firmanın, tanıtılan tarifeyle aynı nitelikte ve özellikte olan veya aynı istek ve ihtiyaca cevap veren "Bir Fiyat" adlı tarifesi yerine "BizBize Cell" isimli tarifesinin kullanıldığı, diğer yandan, söz konusu karşılaştırmada, diğer firmanın tescilli markası niteliğindeki "BizBize Cell" adlı tarifesinin adına yer verildiğini belirledi.

Recep'in tavuğuna da ceza

Reklam Kurulu, Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş.'ye ait "Turkcell Alo Paketleri 8211; Dakikası En Fazla 8 YKr. (Recep'in Tavuğu 8211; Psikolog)" reklamlarında, tarife paketlerinin kullanım bedeli olarak belirtilen fiyatların, 120, 240, 480, 960, 2400 veya 5000 dakikalık görüşme sürelerinin tamamı kullanıldığında ödenecek fiyatlar olduğu, abonelerin, kullanım süresinde bu dakikalara erişmemesi halinde ödeyecekleri ücretin artacağı, dakikası en fazla 8 YKr olarak tanıtılan "Alo 60" adlı paketin dakika ücretinin, görüşme süresinin tamamının kullanılmaması durumunda, 8 YKr'dan daha fazla bir tutarda gerçekleşeceği şeklinde tüketicilerin satın alma kararını etkileyecek veya değiştirmesine sebep olabilecek nitelikteki bilgilere yer verilmediğini belirledi.

THY'nin internet reklamına ceza

REKLAM Kurul'u, Türk Hava Yolları'na ait www.thy.com.tr adresli internet sitesinde yayınlanan "Haftanın 111 leri" başlıklı reklamlarda, belirtilen fiyata vergiler ve diğer ücretlerin dahil edilmemesinin Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un "Fiyat Etiketi" ile Etiket, Tarife ve Fiyat Listeleri Yönetmeliği ve Ticari Reklam ve Uygulama Esaslarına Dair Yönetmeliğe uygun olmadığını belirledi. Kurul, bu nedenle THY hakkında ulusal düzeyde 60 bin YTL idari para ile reklamları durdurma cezası verdi. Eylem tekrarlandığı için ceza 120 bin YTL oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber