Duble yollar ek ödeneklerle 4 yıl erken bitecek

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 05 Eylül 2008 09:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yerel seçimler yaklaşırken, hükümet karayolu yatırımlarına verdiği ağırlığı daha da artırma hesabı yapıyor. Özelleştirme gelirlerinden finanse edilmeye başlanan karayolları yatırımları için son dönemde verilen 2.5 milyar YTL'lik ek ödenekten sonra, yılın son 4 ayı için 1 milyar 750 milyon YTL'lik yeni bir ek ödenek talebinde bulunulacağı öğrenildi. Bakanlık yetkilileri son ödenek talebinin de kabul görmesi durumunda öngörülen projelerin 3-4 yıl daha erken tamamlanabileceğini belirtti.

Edinilen bilgiye göre yeni ek ödenek çalışması ise Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından gündeme getirildi ve gelecek haftalarda Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı'na (DPT) iletilecek. KGM'nin 2008 yılına ait son ek ödenek talebi de kabul görürse, karayollarına yıl sonuna kadar toplam 6 milyar YTL aktarılmış olacak.

Özelleştirme geliri de karayollarının

KGM'ye 2008 yılı başında yatırımları için 1 milyar 760 milyon YTL'lik ödenek tahsis edildi. Buna ilave olarak daha sonradan 290 milyon YTL'lik bir ek ödenek kararı daha çıkarıldı ve böylece yılın başında karayollarına aktarılan para 2 milyar YTL'yi geçti. KGM'nin haziran ayının başında talep ettiği 2.5 milyar YTL'lik ek ödeneğe de vize çıktı. Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararında yatırımlara liman özelleştirmelerinden gelecek gelir, arsa satışı ve bütçe içerisindeki "yedek ödenek" kaleminden para aktarılması öngörüldü. Böylece bugüne kadar karayollarına aktarılan kaynak 4.5 milyar YTL'ye ulaştı.

2.5 milyar YTL'nin tamamı aktarılmadı

Hazirandan bugüne kadar 2.5 milyar YTL'lik kaynağın 1 milyar 560 milyon YTL'si kullandırıldı ve geriye 940 milyon YTL kaldı. KGM'nin Ulaştırma Bakanlığı ile birlikte hazırladığı 1 milyar 750 milyon YTL'lik ek ödenek çalışmasının ise bu kullanılmayan kısmın dışında, yeni bir kaynak arayışı kapsamında olduğu belirtildi. Yani son ek ödenek talebi de kabul görürse, aralık ayına kadar henüz kullanılmayan 940 milyon YTL ile birlikte karayollarına 2 milyar 690 milyon YTL aktarılmış olacak ve KGM yılı 6 milyar YTL'lik harcama ile kapatacak.

1.4 milyar YTL'lik iş devam ediyor

KGM yetkilileri, 2.5 milyar YTL'nin tamamının aktarılmamış olmasının nedeninin mali disiplinle ilgili olduğunu belirterek, özelleştirmeden para geldikçe aktarım yapıldığına dikkat çekti. Müteahhitlere yaptırdıkları işlerin mali büyüklüğünün şu anda 1.4 milyar YTL olduğunu belirten yetkililer, 2.5 milyar YTL'lik ek ödenek kapsamında son dönemde 700 milyon YTL'lik bir dilimin kullanıldığını ve bu paranın müteahhitlere yaptıkları işlerin karşılığında verildiğini anlattı.

1.4 milyar YTL'nin yarısının bu şekilde kapatıldığını ancak hala müteahhitlere verilmesi gereken paranın olduğuna dikkat çekerek, 2.5 milyar YTL'lik ek ödeneğin ancak mevcut durumdaki işlerin finanmsanı için harcanabileceğini vurguladı. Yapılması gereken duble yollar, otoyollar, devlet yolları ve köprülerin hala bulunduğunu belirterek, bu nedenle yeni ek ödenekle yeni projelerin finansmanının sağlanacağını kaydetti. Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri ise, inşaat mevsimi devam ettiği sürece otoyol projelerinin de devam edeceğini belirterek, son ödenek talebinin de kabul görmesi durumunda öngörülen projelerin 3-4 yıl daha erken tamamlanabileceğini belirtti.

Karayollarının yatırım ödenekleri (bin YTL)

2005

Senebaşı 2.282

Harcama 2.776

2006

Senebaşı 2.600

Harcama 3.883

2007

Senebaşı 1.777

Harcama 3.753

2008

Senebaşı 1.648

Harcama* 6.000

* Son ek ödenek onaylandığı takdirde.

Yıla 1 milyar 760 milyon YTL'lik ödenekle başlayan Karayolları'na otoyol çalışmaları nedeniyle ödenek yetişmiyor. Özelleştirme gelirinden de finanse e...

( KB)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber